Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Gadgets 14 mei 2020

Japanners komen met opblaasbare e-scooter die in rugzak past

Ben jij iemand die altijd een vouwfiets de trein in sleurt? Dan is een elektrische scooter misschien een goed alternatief.

In de ochtendspits een vouwfiets meenemen in de trein kan een enorme kwelling zijn. Niet alleen is het een gedoe voor jezelf om je rijwiel in te klappen, ook voor medepassagiers kan het ontzettend irritant zijn om midden in het gangpad over een fiets heen te moeten stappen. Gelukkig hebben onderzoekers aan de Universiteit van Tokyo daar een oplossing voor bedacht: de opblaasbare e-scooter. De Poimo (POrtable and Inflatable MObility), zoals het voertuig heet, is nog beter dan de fiets. In tegenstelling tot de elektrische vouwfiets hoef je bij de scooter helemaal niet te trappen.

E-scooter in je rugzak

In totaal bestaat het voertuig uit vijf losse onderdelen. Naast natuurlijk het opblaasbare frame, moet je ook nog twee setjes wielen meenemen, een elektrische motor, een batterij en twee handvaten met daarin een draadloos bestuurbare controller. Alles bij elkaar weegt de e-scooter 5,5 kilo, maar de onderzoekers hopen het gewicht nog verder te kunnen verminderen. Met een (draadloze) elektrische pomp is de vierwieler binnen een minuut opgepompt. Dat scheelt in ieder geval een kwartier blazen in de trein.

Volgens de makers is het voertuig ook qua verbruikskosten een stuk interessanter dan andere transportmiddelen. Doordat het minder gewicht heeft, verbruikt het ook minder vermogen dan bijvoorbeeld een normale scooter.

Verbeterpunten

Hoewel het een ideaal product lijkt is er nog ruimte voor verbeteringen. Japanners zijn kleiner dan Nederlanders en dus lijkt beenlengte voor hen geen probleem. Als je twee meter bent, wordt het opvouwen van stelten nog best lastig. Hopelijk komt de universiteit dan ook met een groter model als de e-scooter echt op de markt komt. Ook is het de vraag of het voertuig gelegaliseerd kan worden in Nederland vanwege de veiligheid. Het idee is vooralsnog prima.

BBC

Reageer op artikel:
Japanners komen met opblaasbare e-scooter die in rugzak past
Sluiten