Rutger Houweling
Rutger Houweling Apple 15 jan 2013

Java is zo lek als een mandje, zo zet je het uit in de browser

Java schijnt niet zo goed voor je computer te zijn. Zelfs de Amerikaanse Department of Homeland Security waarschuwt ervoor. Java zorgt er namelijk voor dat je computer (Mac of PC) kwetsbaar wordt voor allerlei internetrotzooi. Ook al is Oracle bezig om het lek dat zorgt voor minimaal 86 kwetsbaarheden te dichten is het beter om Java in je browser uit te schakelen. Hoe doe je dit? Nou zo:

Chrome

Type “chrome://plugins” in je adresbalk. Hierdoor krijg je een lijst met plug-ins te zien. Zoek “Java” op en klik op uitschakelen. Restart daarna wel even je browser.

Safari

Open Safari en ga naar voorkeuren (⌘-,). Ga vervolgens naar beveiliging en zet het vinkje “Activeer Java” uit. Restart daarna de browser en Java is uitgeschakeld.

Internet Explorer 8,9, en 10

Ga binnen IE naar “Manage Add-ons.” Vervolgens selecteer je alle add-ons en scroll je door totdat je de subheading “Oracle America, Inc.” ziet binnen de categorie “Groep.” Selecteer ieder item in deze groep, schakel ze allemaal in één keer uit en restart de browser.

Firefox

Open Firefox en ga naar “Add-ons”. Deze vind je helemaal onderin bij een lege pagina. Binnen “Add-ons” ga je naar “Plug-ins” en scroll door de lijst totdat je de plug-in “Java (TM) Platform” tegenkomt. Schakel deze uit en restart de browser.

Als je het het echt wil kun je Java ook verwijderen van je computer, alleen is dit niet echt nodig. De officiële instructies om dit te doen vind je voor OS X hier, voor Windows XP, Vista en 7 hier en voor Linux hier.

Succes en zorg dat je veilig surft!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Java is zo lek als een mandje, zo zet je het uit in de browser
Sluiten