Gadgets 24 dec 2018 Mark Hofman

JBL E-series review: Active noise-cancelling voor €165!

Goede headphones zijn anno 2018 bijna een must geworden. Waar dit voorheen al zeker het geval was, kunnen we inmiddels bijna niet meer zonder. Het verdwijnen van de headphone jack in smartphones heeft daar alles mee te maken. Maar als je er dan een koopt, koop er dan eentje met active noise-cancelling. En waar deze normaal gesproken tot diep in de honderden euro’s lopen, weet JBL de E-series op de markt te brengen met een prijskaartje van €165. Maar hoe goed is deze E65BTNC koptelefoon nu eigenlijk? We testen het uit! 

JBL E65BTNC Headphone

Wanneer je in 2018 een gloednieuwe koptelefoon aanschaft, moet je er bijna wel eentje nemen met active noise-cancelling. Of je nu veel onderweg bent, op kantoor zit of gewoon alle rust van de wereld in je woonkamer wil hebben, dan is dit absoluut een must-have. Het luisteren van muziek of je concentratie op pijl houden was nog nooit zo makkelijk. Maar een extra feature die dusdanig goed werkt dat het je leven beïnvloed: dat moet wel veel geld kosten.

En dat is zonder enige twijfel een feit. Noise-cancelling headphones zijn duur, zeker wanneer je wilt dat het goed zijn werk doet. Maar waar je al snel €250 tot €300 kwijt ben aan deze headphones, komt JBL met de E65BTNC aanzetten voor een adviesprijs van €199. Sterker nog: met het huidige voordeel kost het je slechts €165. En dan komt er maar een vraag naar boven: zijn ze dan ook daadwerkelijk goed? Het antwoord op je vraag is ja.

JBL E65BTNC review

Active Noise-cancelling

Dat JBL kwaliteit weet te leveren op het gebied van audio hoeven we jou niet meer te vertellen, maar hoe gaat dit in combinatie met ANC? De JBL E65 weet ook op dat gebied goed te scoren. Door een druk op de knop activeer je de feature op de headphones en kun je van optimale stilte genieten. Althans, meer dan normaal gesproken. Waar reguliere headphones genoeg geluid doorlaten om je muziek harder te moeten zetten, werkt de ANC met deze variant van de E-series hartstikke goed. Zeker in combinatie met een lekkere track. Maar waar merken als Sony ervoor kunnen zorgen dat het ook zonder deze muziek muisstil is, laat JBL daar nog wel wat verbeterpunten liggen.

De JBL E65 onderdrukt het geluid om je heen zoals je zou verwachten, maar niet meer dan dat. Geluid klinkt verder weg, maar is nog wel degelijk aanwezig. Zet je muziek aan, dan zit je pas echt in een afgesloten wereld. Je verwacht misschien niet veel van ACN voor dit prijskaartje, maar op dat gebied weet deze koptelefoon je te verassen. Ben je een duurdere variant gewend en ga je vervolgens met deze aan de haal: dan zal je het prijsverschil zonder twijfel merken.

Design en audio

Op het gebied van design heeft JBL absoluut geen steken laten vallen. De E65 ziet er strak uit en komt in drie verschillende kleuren. Voor me ligt de blauwe variant, waar ik stiekem een beetje verliefd op ben geworden. Het is een kleur dat je niet zo vaak tegenkomt, waardoor hij toch echt uniek aanvoelt. Maar daarnaast is het ook weer niet zo dat ze kilometers verderop afvragen wat daar voor fel licht aankomt zetten: het is precies goed.

JBL E65BTNC review

De oorschelpen zijn voorzien van een aantal knoppen waarmee je alles kunt bedienen. Van het volume tot een pauzeknop tot aan het activeren van ANC en het verbinden met Bluetooth: alles is te vinden. Iets wat ook daadwerkelijk goed werkt. Daarnaast is een 3.5mm headphone jack aansluiting te vinden, waarmee hij ook gewoon bedraad te gebruiken is.

Op het gebied van audio heb ik letterlijk niks aan te merken. JBL levert ook in de E65 de audiokwaliteit waar het zo goed om bekend staat en dat is alles behalve slecht. Van zachte tonen tot harde bassen: alles klinkt fantastisch.

Problemen?

ANC doet zijn werk, het design is strak en de audio is goed: zijn er eigenlijk wel problemen met deze koptelefoon? En het antwoord op die vraag is nagenoeg nee. Al hebben we soms wel problemen met de Bluetooth verbinding. Waar deze moeiteloos elk gekoppeld apparaat zonder enige moeite herkent, wil het nog wel eens zo zijn dat de verbinding een beetje kan storen. We hebben geregeld te maken gehad met haperend geluid en dat is zonde. Maar het uitschakelen van Bluetooth en opnieuw verbinden met je apparaat lijkt in 99% van de gevallen de oplossing te zijn.

Het is dus niet perfect, maar een heel groot probleem is het niet. Uiteraard wil je dat alles gewoon zijn werk blijft doen, maar door een druk op de knop zijn de problemen verholpen.

JBL E65BTNC review

ANC voor €165: hoe goed is dat?

De JBL E65 ziet er prima uit en werkt meer dan goed. ANC is misschien niet zo strak afgesteld als bij een duurdere koptelefoon, maar doet zonder enige twijfel zijn werk. De kwaliteit van de audio is zoals je zou verwachten van JBL, wat betekent dat het meer dan goed is. De wegvallende Bluetooth verbinding is misschien wat storend, maar is met een simpele druk op de knop te fixen. Het is misschien niet helemaal zoals het zou moeten, maar er is ook zeker geen man overboord.

Voor €165 heb je een goede koptelefoon die haar werk op het gebied van ANC meer dan voldoende aflevert. Ben je geen ANC gewend? Dan is dit zeker een koptelefoon om aan te schaffen. Ben je een duurder model gewend en doe je een stapje terug? Dan is dat stapje wel degelijk te merken. Maar nogmaals: voor €165 is deze koptelefoon zijn geld mee dan waard!

Reageer op artikel:
JBL E-series review: Active noise-cancelling voor €165!
Sluiten