Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Fotografie 15 apr 2015

‘Je dure camera is totaal kapot!’ Als een 1 aprilgrap nét wat te ver gaat…

1 aprilgrappen zijn… een beetje lastig. Vaak zijn ze héél erg doorzichtig, of (erger) juist niet duidelijk genoeg! Het is moeilijk om een grens te trekken, dus af en toe gaat er een 1 aprilgrap behoorlijk de mist in.

Magic Lantern maakt onofficiële, open-source firmware voor Canon DSLR-camera’s, waardoor deze meer functies krijgen dan er standaard beschikbaar zijn. Gebruikers die hun camera op 1 april aanzetten kregen een nare verrassing: een ‘blue screen of death’! Niet één keer, maar telkens als ze de camera wilden gebruiken.

Gebruikers schrokken zich de tandjes, en sommigen doken in de code om te kijken wat er precies mis was gegaan. Al snel bleek een stukje code genaamd ‘joke mode’ er voor te zorgen dat de firmware niet werkte op 1 april! We moeten zeggen dat als je de foutmelding leest er wel enige duidelijke hints in zitten, maar dan nog: je camera een hele dag niet kunnen gebruiken is gewoon… niet grappig. Daarnaast: in een heleboel landen maakt men niet eens grappen op 1 april, dus veel gebruikers hadden geen idee wat er aan de hand was!

Altijd een back-up

De ontwikkelaars verdedigen de grap door te zeggen dat serieuze fotografen altijd een back-up hebben als ze in de problemen komen met hun apparatuur, maar dat lijkt ons toch een zwak verweer. Je zal verdorie net een mooie opdracht aan het schieten zijn! Als je auto niet start op 1 april, roep je toch ook niet ‘Dit is nou écht leuk!’?

Magic Lantern kan beter naar Google of deze bedrijven kijken; die begrijpen het concept wat beter!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Je dure camera is totaal kapot!’ Als een 1 aprilgrap nét wat te ver gaat…
Sluiten