Barry Kraakman
Barry Kraakman 22 mei 2015

Je fiets is veiliger dan ooit met LINKA’s slimme fietsslot

Het fenomeen internet of things heeft zich tot buitenshuis verplaatst. Met het Kickstarter-project van LINKA is jouw fiets veiliger dan ooit. Het slimme slot doet namelijk veel meer dan alleen het vastzetten van de fiets.

Slim slot

Allereerst is het noemenswaardig dat het slot aan het frame moet worden vastgemaakt. Je fiets staat op deze manier altijd binnen no time op slot. Met één druk op de knop schuift de ring van 9 millimeter dik staal tussen de spaken. Omdat het slot in verbinding staat met de bijhorende smartphone-applicatie gaat het slot automatisch open wanneer je richting je fiets loopt. Nooit meer zoeken naar de fietssleutel dus! Heb je geen smartphone bij je? Dan is het slot met een viercijferige code alsnog te unlocken.

Alarm

Hier begint de functionaliteit echter pas. Naast het automatiseren van het traditionele slot bevat de LINKA een paar features die dit slot écht interessant maakt. Zo maakt-ie gebruik van een accelerometer. Wanneer de fiets op slot staat en iemand je fiets probeert mee te nemen, meet de accelerometer beweging en klinkt er een alarm van 100 (!) decibel. Tevens krijgt de gebruiker een notificatie op de smartphone over deze ongewenste beweging. Daarnaast helpt het slot de kans op diefstal te verkleinen dankzij de Theft Indicator Map. De app bevat, dankzij de data van Bike Index, een kaart met gegevens over gerapporteerde fietsdiefstallen. Hierdoor krijg je een alert zodra je jouw fiets op slot wilt zetten in een gebied waar veel fietsen worden gestolen. Smart!

Accu

Natuurlijk gebruiken al deze smart features stroom. De ontwikkelaars weten dat het niet interessant is om een slot te kopen die elke nacht moet worden opgeladen, dus daar hebben ze dan ook werk van gemaakt. De lading van de ingebouwde accu gaat ongeveer één jaar (!) mee. Wanneer-ie weinig lading meer heeft zal de gebruiker een notificatie op de smartphone krijgen, zodat het slot nooit zonder stroom komt te zitten. Dit is dan ook zeker geen reden om de LINKA niet te kopen.

Interesse in dit slimme fietsslot? Je kunt hier een poging wagen om het slot te bestellen. Op het moment van schrijven is het slot voor ongeveer 90 euro te bestellen. De uiteindelijke winkelprijs zal 10 euro hoger liggen.

Reageer op artikel:
Je fiets is veiliger dan ooit met LINKA’s slimme fietsslot
Sluiten