Facebook is op twee manieren te gebruiken en eentje maakt je gelukkiger

Heerlijk dat Facebooken, toch? Beetje foto’s plaatsen, filmpjes checken en artikelen lezen. Wij vinden het genieten. Hoe gebruik jij Facebook eigenlijk? Er zijn namelijk twee manieren. Van eentje word je gelukkiger, de ander? Daar word je eerder depri van!

Passief oder actief

In een onderzoek wordt het gebruik van Facebook eens onder de loep gelegd. Al snel blijkt dat er twee algemene manieren zijn om Facebook te gebruiken, actief en passief. Voor ons gevoel zijn er steeds meer mensen die passief Facebook gebruiken. Je weet wel, tijdens het toiletbezoek of na een avondje stappen in bed een beetje door je tijdlijn scrollen. Actief Facebooken doe je wanneer je iets toevoegt aan het medium. Je kunt denken aan het plaatsen van updates, foto’s en het reageren op andermans foto’s en updates.

facebook-2-want

Actie in de taxi!

Dan nu het opvallende. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het passief gebruiken van Facebook jouw gemoedstoestand niet ten goede komt, of in ieder geval minder dan het actieve gebruik van Facebook. Dit aangezien je bij het passieve gebruik van Facebook checkt wat voor leuke dingen de rest van de wereld aan het doen is, toffe reizen, vette activiteiten en ga zo maar door. En jij? Jij bevind je helemaal Remy je achter je scherm. Wanneer jij echter actief aan het Facebooken bent bevind je je aan de andere zijde van de medaille. Dan interesseren andere mensen zich juist in jouw leven en krijg jij zelfs beloningen voor je vette foto’s en statusupdates door middel van likes en berichten.

facebook-6-want

Al met al word je dus gelukkiger van het actieve gebruik van Facebook. Sterker nog, van het passieve gebruik voel je je minder goed over jezelf en word je jaloers op anderen. Dat terwijl blijkt dat het gemiddeld gezien passief gebruik vaker voorkomt dan actief gebruik op Facebook. Dus, sla de volgende keer dat scrollen door je tijdlijn over óf zet zelf wat op Facebook. Nu we het toch over actief hebben het spelen van een pot basketbal via Facebook is ook een prima activiteit. O ja trouwens, het kan zijn dat je berichten misloopt doordat ze in je geheime inbox zitten. Die vind je zo. Ook kun je zien wie jouw vriendschapsverzoek in de wind heeft geslagen, dat doe je op deze manier.

Reageer op artikel:
Facebook is op twee manieren te gebruiken en eentje maakt je gelukkiger
Sluiten