Daniel Koster
Daniel Koster 6 nov 2016

Je kunt je gebeden beter tot je iPhone richten dan tot God

Waar kun je nou beter in geloven, in een godsdienst of in vooruitgang? Die vraag is uiteraard op vele manieren te beantwoorden. Maar als jij gelukkiger wilt worden, dan kun je beter voor vooruitgang kiezen.

Religie versus innovatie

Voor ons is innovatie, technologie en vooruitgang dé manier om een betere toekomst te bewerkstelligen. En we zijn niet de enige met die overtuiging. Dat is in ieder geval wat een onderzoek concludeert. In dit onderzoek werden eerst 1500 Nederlanders ondervraagd. Hierbij werd gevraagd wat hun geloofsovertuiging was. Was er een groter geloof in godsdienst, of in innovatieve vooruitgang?

Wat maakt je gelukkiger?

Vervolgens werd er gekeken naar de mate van geluk. Wat bleek? Geloof maakt je gelukkiger, punt. Dat betekent dus dat je zowel van het aanhouden van een religie als het geloof in vooruitgang gelukkiger wordt. Echter maakt het geloof in vooruitgang je gelukkiger dan het geloof in een godsdienst. Maar ja, dat zijn de nuchtere Nederlanders, hoe staat het met de rust van de westerse wereld?

Ook de rest van de westerse landen..

Om die vraag te beantwoorden werden vervolgens respondenten uit 72 westerse landen op dezelfde manier onderzocht. Het onderzoek wees uit dat in 69 van die landen mensen gelukkiger waren als ze in vooruitgang geloofden. Neigde je meer naar religie, dan was je in 28 landen gelukkiger.

Wat dan nog het meest interessant is, is dat in al die 69 landen mensen die in vooruitgang geloofden gelukkiger waren dan mensen die in een godsdienst geloofden. Dat geldt dus ook voor mensen die in een religie én in een godsdienst geloofden.

Maar waar ligt dat dan aan? Wij denken dat dit komt doordat je in iets tastbaars gelooft. In iets waar je zelf invloed op kunt uitoefenen. Door middel van innovatie en technologie kun jij je stempel op de toekomst drukken en een betere toekomst bewerkstelligen. Het geloof dat je dit door middel van het bidden tot God doet is abstract en geeft je minder zekerheid. Dat maakt minder gelukkig.

Dus?

Wat kunnen we nou met deze resultaten? Nou, geloven in God is geen probleem, dat moet je vooral lekker doen. Maar laat dit niet je andere geloof in de weg staan. Geloof in innovatie maakt je uiteindelijk gelukkiger en dat hoeft jouw religie niet in de weg te staan. Toch? In andere woorden: je kunt je gebeden beter tot je iPhone richten dan tot God. ;)

Wij verwachten wel dat dit in niet-westerse landen anders zal zijn. Daar speelt religie een grotere rol en zullen mensen zich daar gelukkiger door voelen, denken wij. Trouwens, waar komt de paashaas vandaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Je kunt je gebeden beter tot je iPhone richten dan tot God
Sluiten