Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 1 mei 2020

Jeff Bezos of Elon Musk: wie gaat de maanlander voor NASA ontwerpen?

Blue Origin van Jeff Bezos en SpaceX Elon Musk zijn twee van drie bedrijven die de nieuwe maanlander van NASA mogen ontwerpen. De bedoeling is dat met het Artemis-project er in 2024 weer iemand op de maan staat.

Naast Amazon heeft Jeff Bezos nog een andere ‘hobby’. Met Blue Origin maakt de bijna rijkste man ter wereld raketten voor de ruimtevaart. Ook heeft hij in dat bedrijf de Blue Moon in ontwikkeling. Daarmee hoopt Bezos de opdracht van de NASA te winnen om iemand op de maan te mogen zetten. Het werkt hierbij onder andere samen met vliegtuigbouwer Lockheed Martin.

Een maanlander is interessant voor Blue Origin omdat het bedrijf hoopt om in de toekomst ruimtetoerisme mogelijk te maken. In het ontwerp van het bedrijf is de opstijgmodule met de capsule voor de bemanning herbruikbaar.

Concurrentie van Tesla en Dynetics

Ook Tesla-baas Elon Musk doet mee met de space battle. Met zijn SpaceX wil hij net zoals Bezos ruimtereizen goedkoper maken om in de toekomst ruimtetripjes te kunnen verkopen. Het is dan ook niet gek dat SpaceX meedoet aan de opdracht van NASA. Het bedrijf van Musk wil met een aangepaste versie van hun huidige Starship landen op de maan. Deze is volgens het bedrijf vaak herbruikbaar en kan ook vracht meenemen.

De derde en laatste partij die kans maakt om de maanlander te mogen bouwen is Dynetics. Dat bedrijf is eigendom van Leidos, een bedrijf dat onder andere IT-infrastructuur en defensiematerieel ontwerpt. Net als het ontwerp van SpaceX is ook het grootste gedeelte van de maanlander herbruikbaar.

Budget

De drie bedrijven krijgen nu tien maanden de tijd om hun ontwerp te verbeteren. Daarvoor krijgen ze van NASA 968 miljoen dollar. Blue Origin krijgt het meest met 579 miljoen dollar. Dynetics en SpaceX moeten het met minder doen. Zij krijgen respectievelijk 253 en 135 miljoen dollar voor de ontwikkeling. Uiteindelijk moet er in 2024 weer een Amerikaan op de maan staan.

Reageer op artikel:
Jeff Bezos of Elon Musk: wie gaat de maanlander voor NASA ontwerpen?
Sluiten