Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud Google 11 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Eindelijk heb je een gegronde reden om jezelf te Googelen

Google is één van de meest gebruikte websites ter wereld. Weet je iets niet of zoek je iets of iemand? Google heeft vaak het antwoord. Ook als je je eigen naam intikt. Jezelf Googelen: is dat narcistisch of juist verstandig?

Effe checken

Als je kijkt naar hoe vaak wij zelf iemand Googlen dan sta je toch even te kijken. Vind je iemand leuk? Hop: haal de naam door de zoekmachine en je weet meteen welke social media-accounts iemand bezit. Komt er iemand bij je solliciteren of solliciteer jij: bam, je kunt meteen wat foto’s zien. Weet je meteen wie je voor je hebt. Als jij het bij anderen doet, waarom doe het zelf dan niet? Jezelf Googelen klinkt meteen een stuk minder gek, toch?

Niet vloeken, gewoon jezelf zoeken

Uit recent onderzoek is gebleken dat 75 procent van alle HR-afdelingen bij bedrijven verplicht sollicitanten online moet opzoeken. Alles, maar letterlijk alles wat ze over je kunnen vinden kan tegen je worden gebruikt. Niet gek ook dat ze op basis daarvan mensen afwijzen. Sterker nog: zeventig procent van de HR-professionals geeft aan dat ze ooit iemand hebben afgewezen door iets wat ze online vonden. Deel je visitekaartjes uit? Dan kun je er ook vanuit gaan dat je bent Gegoogeld. Wees dus slim en check wat je over jezelf kunt vinden. Een foto van tien jaar geleden waarop je naakt op de skippybal van je nichtje door een winkelcentrum heen springt is geinig, maar een stuk minder geinig als je toekomstige baas ‘m ziet. Scherm dit soort foto’s dus af. Of nog beter: haal zulk soort foto’s sowieso van het internet af. Dat zijn parels in de privésfeer en niet iets voor het internet.

L8er, hvj en andere msn-taal

Msn is alweer een tijd geleden net als de msn-taal die we er spraken. Toch is het met dat laatste niet helemaal het geval. Eén van de redactie-leden heeft zichzelf laatst even gestalkt door helemaal naar 2007 op Facebook te scrollen. Nou, daar word je écht niet blij van. Het is duidelijk dat de persoon in kwestie op dat moment totaal niet door had wie er allemaal kon kijken naar haar gênante teksten (het niveau: OMG de pindakaas is op, nu heb ik niks op brood, wat heb ik gedaan dat het leven altijd tegen zit). Het meest tragische is natuurlijk dat dit ooit een groot probleem was, maar het zou ook vervelend zijn als je daardoor overkomt als een emotioneel wrak.

Hang je vuile was binnen

Zodra je weet wat er van en over jou rondslingert op het internet kun je er ook daadwerkelijk iets aan doen. Toegegeven: Het is ook lastig om al je accounts te managen. Wil je die link naar je mySpace niet meer? Verwijder ‘m dan. Zie je een zelfgeschreven blogpost vol spellingsfouten? Delete! Contact opgezocht op Facebook met een bedrijf? Dat kun je ook verwijderen. Tenzij je uiteraard een geniaal grappige post hebt gemaakt, dan mag je gewoon trots zijn en ‘m laten staan. Er is ook een website die je kan helpen met een goed online profiel. Brand Yourself weet precies wat jij wel en niet op het internet wilt.

Jezelf Googelen: the verdict

Eens in de zoveel tijd is het dus verstandig om jezelf te Googelen. Je kunt een hoop awkward situaties voorkomen en dat is top! Houd het echter wel netjes, je hoeft echt niet elke dag te kijken wat er nu weer over jezelf te vinden is. Je heet immers geen Brad Pitt. Wil je weten wat Google nog meer over je weet? Je leest het in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Eindelijk heb je een gegronde reden om jezelf te Googelen
Sluiten