Rutger Houweling
Rutger Houweling Games 4 nov 2014
Leestijd: 5 minuten

Jezelf vrijwillig opsluiten in de ‘escape room’ Sherlocked; dat is awesome!

Het is een wereldwijde hit. Overal ter wereld schieten de zogenoemde ‘escape rooms’ als paddestoelen uit de grond. Simpel gezegd zijn dit kamers waarin je je met vrienden (of onbekenden) vrijwillig laat opsluiten. De enige uitweg is door met elkaar puzzels op te lossen en de laatste verlossende sleutel te vinden. Met deze laatste sleutel maak je namelijk de deur die jou in eerste instantie opsloot weer open. En dit probeer je uiteraard zo snel mogelijk te doen. Goed teamwork is dan ook van groots belang. Wij kregen de eer om de ontsnappingskamer Sherlocked in de Beurs van Berlage in Amsterdam te betreden. Sherlocked begon in juni j.l. als Kickstarterproject waarmee oprichters Victor van Doorn, Tristan Hupe en Micah Kessel vierduizend euro probeerden op te halen om van hun passie hun werk te maken. De drie oprichters zijn namelijk échte fans van de ‘escape rooms’. Ze hebben het Kickstarterdoel ruimschoots behaald en zijn sindsdien gaan knutselen in de mysterieuze kelder van de Beurs van Berlage.

 

Sherlocked

En geknutseld hebben ze zeker. Voordat we de kamer mochten betreden en de deur op slot ging kregen we een korte inleiding van mede-oprichter Victor van Doorn over de vorige eigenaar van de kamer, de architect van het gebouw HP. Berlage. De kamer is al sinds 1934 niet meer gebruikt of gewijzigd dus je kunt je voorstellen dat het hier niet om een moderne kamer gaat. Toch hebben de oprichters van de ontsnappingskamer van high-tech snufjes voorzien om de kamer nog mysterieuzer te maken.

Er ging het gerucht dat meneer Berlage een geheimzinnig persoon was en zich ook met andere zaken dan architectuur bezig hield. In de wandelgangen donkere gangen van het gebouw werd dan ook rond gefluisterd dat Berlage een hooggewaardeerd lid van de mysterieuze ‘Society of the Crossed Keys’ was. Dit genootschap bewaakte succesvol de machtigste geheimen ter wereld. Deze geheimen zijn nooit naar buiten gekomen en niemand heeft meer iets van de sociëteit sinds de dood van Berlage in 1934 vernomen. Daarom werden wij ingeschakeld om de laatst overgebleven sporen van de sociëteit te vinden en geheimen te ontdekken. Dit was nog niemand gelukt dus er je kunt je voorstellen dat er en flinke druk op onze schouders lag om dit samen voor elkaar te krijgen. Want samenwerken is noodzakelijk om de mysteries op te lossen en jezelf uit de ontsnappingskamer te bevrijden. “Klik,” de deur was op slot.

Wat verdwaald stonden we als een groep van zeven om ons heen te kijken. We hadden 67 minuten de tijd om uit de kamer te komen, anders was de opdracht mislukt en zouden we nooit de geheimen van de sociëteit vinden. Onder druk sprintten we naar het bureau, want daar lag een brief met onze eerste aanwijzing. Wat daarna volgde blijft één groot mysterie vol spanning, teamwork, haantjes en puzzels. Je moet al je zintuigen inzetten om zo snel – en zo zorgvuldig mogelijk als een échte Sherlock te werk te gaan. Werk als team, want je bent geen vijanden van elkaar. Maar het geeft toch een prettig gevoel als jij degene bent die een puzzel heeft opgelost. Maar laat je daar niet door leiden. Snuffel als een ware detective vol spanning door de kamer en laat je niet misleiden door valse sporen. Om een toptijd neer te zetten moet je die breinsoep laten kraken totdat je de laatste geheime deur hebt geopend en je weer in de bewoonde wereld bevindt. “Je zit in hartje centrum, maar je zit een uur lang totaal niet in Amsterdam. Hele andere wereld daar beneden,” aldus V. Seeber, één van onze detectives.

 
Op de website van Sherlocked staat duidelijk vermeld dat de groep detectives niet meer dan acht personen mag bevatten. Wij zijn uiteindelijk met z’n zevenen het avontuur aangegaan. Gevoelens als warmte, verbondenheid, veiligheid, spanning, alertheid, samenhorigheid en vernuftigheid werden bij V. Seeber opgewekt. “In een kamer vol mysteries zijn je vrienden je enige vijand,” vertelt J. Houweling, het haantje onder de detectives. “Je leert de sterkste kwaliteiten van je beste vrienden kennen, maar ook hun zwakste,” aldus C. Woods die zichzelf kroonde tot het meesterbrein van de groep. De vrouwelijk meesterdetective K. Buijs vertelt achteraf snugger: “Als we hem morgen nog een keer doen weet ik bijna zeker dat we nóg een betere tijd neerzetten!” En dat klopt. Het is niet mogelijk om Sherlocked over te doen, omdat je de geheimen van de kamer al kent. Er wordt dan ook vriendelijk verzocht om in de bewoonde wereld geen sporen achter te laten zodat het voor iedereen een spannend avontuur blijft. Een tip: wij vonden een groep van zeven personen net iets te veel om alle talenten te benutten. Een groep van vier à vijf detectives is wat ons betreft perfect.

 
Uiteindelijk hebben wij er 47 minuten over gedaan om eruit te komen. “Een toptijd,” aldus Victor van Doorn. Naast dat het super spannend is, is het ook extreem verslavend. Na afloop waren we als groep direct nieuwe plannen aan het smeden om alle andere ‘escape rooms’ in Nederland en het buitenland te bezoeken. Of misschien wel zelf één te ontwikkelen. Het is dus een gezonde verslaving!

Jezelf vrijwillig in de ontsnappingskamer Sherlocked opsluiten

Nieuwsgierig geworden en wil je jezelf samen met vrienden vrijwillig in de ontsnappingskamer Sherlocked opsluiten? Neem dan vooral een kijkje op de website van Sherlocked en check wanneer er nog plek is. Per dag zijn er acht sessies en kun je de kamer sinds kort ook rond de klok van middernacht bezoeken. Wees er wel op tijd bij, want Sherlocked is snel volgeboekt. De prijs per game per groep is 119 euro en 129 euro in het weekend. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat je er binnen 67 minuten uitkomt. Er zijn groepen die het niet hebben gehaald.

Dankzij de populairteit zal er in het voorjaar van 2015 in de Beurs van Berlage een nieuwe ‘escape room’ worden geopend en zijn de heren Victor van Doorn, Tristan Hupe en Micah Kessel druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw concept. Deze ontsnappingskamer staat ook voor het voorjaar van 2015 op de planning. Wat dit gaat worden kregen we niet van Victor te horen. Dat blijft tot die tijd nog één groot mysterie. Go en laat het weten als je onze toptijd van 47 minuten hebt gebeat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jezelf vrijwillig opsluiten in de ‘escape room’ Sherlocked; dat is awesome!
Sluiten