Robert Kroes
Robert Kroes Tech 12 jun 2019

John McAfee: cryptogek on the run of Bitcoin genie?

Er zijn in de cryptomarkt weinig figuren controversiëler dan John McAfee. Toch wordt hij door een deel van de cryptogemeenschap op handen gedragen. Bovendien  lijkt hij de Bitcoin beter te kennen dan menig financieel adviseur in maatpak. Aan de andere kant maakt hij ons via Twitter te pas (maar ook vaak te onpas) deelgenoot van zijn bizarre leven.

Daarbij lijkt hij binnenkort levenslang achter tralies te verdwijnen. Ondertussen opent hij wel weer rustig een cryptobeurs en roepen de grootste namen zijn hulp in bij problemen. We bieden een inkijkje in de bizarre situatie waarin hij zich momenteel begeeft. Oordeel zelf: is hij een cryptogek, Bitcoin genie of van allebei een beetje?

John McAfee: cryptogek…

Inderdaad, John McAfee is de oprichter en voormalig eigenaar van de virusscan-software die onder zijn naam op de markt is. Hij heeft het bedrijf echter al lang (meer dan 17 jaar) geleden verkocht en is sindsdien financieel onafhankelijk. Dit leidde er in eerste instantie toe dat hij het leven van een party-animal leidde. Ergens op zijn met alcohol besprenkelde en met verdovende middelen bepoederde reis kwam hij in de crypto-industrie. Hiermee keerde McAfee weer terug in de publiciteit en nam het aantal schandalen hand over hand toe. Zo zou hij voor promotiecampagnes honderdduizenden dollars vragen, waarna er na betaling niet veel meer van promotie gezien werd.

De coins waar hij zich wel mee verbond waren niet zelden dubieus. Zijn aardsvijand, Craig Wright bezorgde hem om die reden de minder flatteuze bijnaam ‘John McConman’. Andere beheerders van cryptobeurzen verbraken de samenwerking nadat hij op Twitter uitgebreid vertelde hoe hij genoot van sex met walvissen. In een repost reageerde de eigenaar van een van de munten met de opmerking dat dit bijzonder ongepast was. Ook zegde hij direct de samenwerking op. McAfee reageerde en gaf hem volkomen gelijk. Het argument? McAfee had op aanraden van de bewuste eigenaar sex met ezels geprobeerd. McAfee was het met hem eens dat dit veel lekkerder was…

Ondertussen heeft hij een Bitcoin-game gelanceerd (die alweer verdwenen is) en heeft hij vanochtend zijn eigen cryptobeurs geopend, die inmiddels al meer dan 1.000 registraties ken.

John McAfee on the run

Tussen al deze bijzonder nuttige bezigheden door stelt hij zich sinds acht jaar op het standpunt dat hij geen Amerikaanse inkomstenbelasting schuldig is. Dat ziet de Amerikaanse fiscus anders, dus heeft hij een internationaal opsporingsbevel tegen hem uitstaan. Ook lopen er tal van andere aanklachten over zijn handel en wandel in de crypto-industrie. Hij leeft dan ook, zoals hij het zelf noemt, in ballingschap op een schip dat in het Caribisch gebied daar aanlegt waar er geen uitleveringsverdragen zijn. Inmiddels laat hij via Twitter weten dat hij bedreigd wordt en achterna gezeten wordt door geheime diensten die hem in het gunstigste geval voor de rechter willen brengen.

McAfee blijkt zijn ervaring met hacking nog niet verleerd te zijn. Zo dreigt hij bij zijn arrestatie of verdwijning 3 maal zoveel gegevens over corruptie in de Amerikaanse overheid vrij te geven als er op Wikileaks te vinden is. Ook onthult hij namen (inclusief persoonlijke gegevens) van CIA-agenten die achter hem aan zouden zitten. Daarnaast claimt hij Satoshi Nakamoto ontmaskerd te hebben.

Alsof dit nog niet genoeg gekte is heeft hij zich ook kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Op het campagnevoeren en spreken tijdens cryptobeurzen heeft hij overigens iets gevonden. Hij heeft een leger mensen ingeschakeld die op publieke gelegenheden met masker, kleding en haar á la McAfee verschijnen. Hij spreekt vervolgens vanaf een verbinding op de boot zijn toehoorders toe terwijl de gemaskerde imitator probeert zijn mond op hetzelfde moment te bewegen. Wij zouden zeggen —proost!—-

… of Bitcoin genie?

Toch blijkt er tussen deze wondere wereld nog een andere kant te zijn. Hij zegt daarover zelf: “keep in mind, there is over 35 years of hacking experience underneath this clownsuit”.  Toen cryptobeurs Binance eerder dit jaar gehackt werd bood hij onmiddellijk zijn hulp aan om achter de daders aan te gaan. CZ, zoals de bijnaam van de eigenaar van Binance is, zei onmiddellijk ja. Wat McAfee deed is niet bekend gemaakt, maar de cryptomunten waren binnen no-time teruggevonden en de daders schijnen bekend te zijn.

Ook zijn kijk op de Bitcoin is bijzonder. Hij geeft aan dat de munt niet te vergelijken is met andere speculatie (zoals aandelenhandel), maar dat er wel een wiskundig principe achter de koersontwikkeling ligt. Dit principe maakt het volgens hem wiskundig onmogelijk dat de koers van de Bitcoin per eind 2020 minder dan $ 1 miljoen zou bedragen. Hij ‘beloofde’ live op tv zijn eigen geslachtsdeel te nuttigen als hij ongelijk had. Hoewel hij lange tijd weggehoond werd zijn er nu steeds meer captains of (crypto)industry die zijn redenering begrijpen en het met hem eens zijn. We schreven daar eerder deze bijdrage over.

Hoe het ook is, de live koersen en het laatste nieuws zullen nog vaak door John McAfee beïnvloed worden.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
John McAfee: cryptogek on the run of Bitcoin genie?
Sluiten