Barry Kraakman
Barry Kraakman 8 jun 2015

Jonge ontwerper met dyslexie krijgt baan dankzij z’n eigen lettertype ‘dyslexia’

Toen Daniel Britton, student en designer, z’n klasgenoten vertelde dat ‘ie dyslexie had, werd hij raar aangekeken. Hij voelde onbegrip. Om dit te overbruggen ondernam hij actie.

Dyslexia

Als een echte designer heeft hij er een visueel project van gemaakt. Op basis van Helvetica, een van de meest duidelijke lettertypes, creëerde hij z’n eigen lettertype ‘dyslexia’. Door ongeveer veertig procent van elke letter weg te halen, wordt het een stuk minder makkelijk leesbaar. Deze veertig procent is overigens niet een getal dat samenhangt met dyslexie; hij verwijderde steeds meer van de letters tot deze nog maar nét leesbaar waren. Daarmee bereikte hij wel z’n doel. Na het tonen van z’n creatie aan de medestudenten begrijpen ze beter met welk probleem Britton te maken heeft.

Slaperige hersenen

Het visuele beeld komt echter niet overeen met wat hij ziet. Letters zien er voor hem normaal uit, maar het valt te omschrijven alsof het gedeelte van z’n hersenen waar deze letters ontcijferd worden slaperig is. Het begrijpen van de tekst duurt dus wat langer dan bij mensen die hier geen last van hebben.

Een creatieve oplossing van deze jonge designer. Het werk heeft ‘m trouwens ook nog aan een baan geholpen; hij werkt momenteel voor de commissie die aandacht voor dyslexie in Engeland moet vergroten.

Reageer op artikel:
Jonge ontwerper met dyslexie krijgt baan dankzij z’n eigen lettertype ‘dyslexia’
Sluiten