Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 31 jan 2018

Onderzoek bewijst: jongeren zijn veel kritischer op social media dan gedacht

De digitalisering van de samenleving en het toenemende gebruik van schermen en social media door jongeren wordt in sommige gevallen negatief bestempeld. De gevaren van social media voor jongeren en kinderen zijn het gesprek van de dag. Men kijkt kritisch naar de effecten van social media-gebruik op jongeren. Maar is dit wel terecht?

Tieners zijn wél kritisch op social media

Gisteren verscheen er een open brief die was gericht aan Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. De brief, geschreven door een groot aantal experts en organisaties op het gebied van kinderzorg en -welzijn, riep het sociale medium op om hun speciale app voor kinderen (Messenger Kids) uit de lucht te halen. De experts en organisaties wezen het Amerikaanse techbedrijf op de negatieve gevolgen van social media voor kinderen, en de verslavende werking er van.

De negatieve effecten van het gebruik van social media voor jongeren worden ook vaak benoemd. Een recent onderzoek van de University of Birmingham heeft uitgewezen dat tieners meer kritische gebruikers zijn dan wat van ze wordt gedacht. Het onderzoek dat ze hierom beter moeten worden ondersteund in het ervaren van de voordelen die social media ook te bieden heeft.

Instagram

Niet alleen maar dom consumeren

Het onderzoek scheen een licht op de online bezigheden van tieners. Uit het onderzoek bleek dat jongeren niet simpelweg passieve ontvangers zijn van de content die online beschikbaar is. In tegenstelling tot deze resultaten wordt vaak aangenomen dan jongeren juist wel passief content consumeren online.

Voor het onderzoek is het online-gedrag van 1300 Engelse jongeren tussen de leeftijd van 13 en 18 jaar gevolgd. Het onderzoek richtte zich in het specifiek op de invloed van gezondheid-gerelateerde informatie op social media, en hoe dit de kennis en het gedrag van de jongeren omtrent gezondheid beïnvloedde.

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de meeste tieners voorbij de gezondheid-gerelateerde content swipte als die niet relevant voor henzelf was. Dit ging bijvoorbeeld over ‘aanbevolen’ content. Veel jongeren bleken ook erg kritisch te zijn over content die van bekendheden afkomstig was, al bleken ze wel moeilijk onderscheid te maken tussen de content die werd gepost door bekendheden en professionele sporters.

Instagram

Zoek wat meer balans

Een interessant onderdeel van het onderzoek focuste zich op selfies. Op selfies wordt vaak het ‘perfecte plaatje’ en een ideaalbeeld weergegeven. Iets waar jongeren gevoelig voor kunnen zijn, en waarvan de populariteit er van (denk aan het aantal likes) hun gezondheid-gerelateerde gedrag kan beïnvloeden. Wanneer een ‘perfecte’ selfie van een slank lichaam en gave huid veel likes krijgt, kan dit invloed hebben op hoe jongeren dit ideaalbeeld proberen te bereiken of te behouden. Toch bleek uit het onderzoek dat de invloed van bepaalde social media-posts minder invloed hadden op jongeren dan wellicht gedacht.

Toch blijken veel jongeren kritisch te zijn op de potentieel ‘gevaarlijke’ informatie die online beschikbaar is.

De hoofdonderzoeker Dr. Vivtoria Goodyear benadrukte in het onderzoek het belang van zowel de positieve als de negatieve effecten van social media op jongeren. Veel scholen en ouders maken zich zorgen over de invloed van wat er allemaal te zien is op Instagram en Facebook op het zelfbeeld en de gezondheid van jongeren. Toch blijken veel jongeren kritisch te zijn op de potentieel ‘gevaarlijke’ informatie die online beschikbaar is, en ze op hun tijdlijn voorbij zien komen. Zo noemden veel jongeren bepaalde content niet vergelijkbaar met real life situaties.

social media

Het onderzoek benadrukt wel dat ouders nog steeds een belangrijke rol hebben in het ondersteunen van jongeren, en de bewustwording dat bepaalde content op social media wel schadelijk kán zijn. Vooral wanneer jongeren kwetsbaar zijn, om welke reden dan ook, kan het gebruik van social media een bepaalde (groeps)druk met zich meebrengen.

Het is dus belangrijk zowel de positieve als negatieve effecten van content op social media te begrijpen, en niet alleen de focus te leggen op de negatieve kant. Onderschat jongeren niet. Toen je zelf 15 was begreep je ook best dat de booty van J-Lo nep was, net als de spieren van Schwarzenegger, en geen doel om na te streven ;-).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: jongeren zijn veel kritischer op social media dan gedacht
Sluiten