Ilona Braam
Ilona Braam Tech 3 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo kies je de juiste geheugenkaart voor je smartphone of camera

Hoewel smartphones steeds met steeds meer opslagruimte lijken te komen, is het toch altijd fijn om wat extra ruimte achter de hand te hebben. Dat kan doorgaans met een microSD kaartje. Ook andere devices kun je spekken met een geheugenkaart om bijvoorbeeld je foto’s of video’s op te slaan. Denk maar aan je camera of drone. Maar als je zo’n geheugenkaart gaat kopen, zul je merken dat er behoorlijk wat keuze is en niet alles is even geschikt voor elk apparaat. Dit is wat je moet weten over geheugenkaarten en hoe je de juiste kiest voor je device.

MicroSD en SD

Qua geheugenkaarten worden de SD-kaart en microSD-kaart het meeste gebruikt. Over het algemeen gebruik je een microSD-kaartje voor je smartphone, terwijl je een SD-kaart in je andere devices stopt. Er bestaan ook adapters voor je microSD-kaart om deze wat groter te maken voor een SD-poort. Dat is op zich allemaal niet zo ingewikkeld, maar het word wel verwarrender wanneer je de extra letters ontdekt. Je kunt namelijk HC (High Capacity) en XC (Extended Capacity) tegenkomen, wat betekent dat je met een nieuwere kaart te maken hebt. Het betekent dat de kaart hogere snelheden ondersteunt en beschikbaar is met meer opslagruimte dan de normale kaarten. Als je voor het beste van het beste wilt gaan, zijn microSDXC- en SDXC-kaarten je beste vrienden.

camera geheugenkaart

Snelheidsklasse geheugenkaart

Nu je weet wat die letters betekenen, zijn er ook nog verschillende snelheidsklassen om rekening mee te houden. Hiermee wordt bedoeld, de snelheid waarmee je kaartje data kan lezen en schrijven. Als je bijvoorbeeld 4k video’s direct op je geheugenkaart opslaat, wil je dat hij redelijk snel data kan schrijven. De minimale schrijfsnelheid wordt doorgaans met een Speed Class aangegeven. Zo hebben we Class 2 met minimaal 2MB/s, Class 4 met minimaal 4MB/s, Class 6 met minimaal 6MB/s en Class 10 met, je raadt het al, minimaal 10 MB/s. Soms wordt er ook een maximumsnelheid aangegeven of apart nog een leessnelheid.

Ultra High Speed

Dan heb je ook nog een andere manier waarop de schrijfsnelheid wordt weergegeven. Bij meer premium kaartjes kun je de letters UHS (Ultra High Speed) tegenkomen. Ook hier zijn er weer gradaties en kun je bijvoorbeeld U1 tegenkomen, waarmee je een minimumsnelheid van 10MB/s kunt verwachten. U3 staat weer voor minimaal 30MB/s. Soms kom je ook nog UHS-I, UHS-II of UHS-III tegen, maar deze geven de theoretisch mogelijke snelheid aan.

Video Speed klasse

Als je van plan bent om je kaartje te gebruiken in je videocamera, is het misschien handig om ook te letten op een nieuwe Video Speed klasse. Ook deze vertelt je iets over de schrijfsnelheid. V6 staat bijvoorbeeld voor snelheden tot 6MB/s, terwijl je met V60 tot een snelheid van 60MB/s je data weg kunt schrijven.

Compatibel met device

Voordat je een kaartje koopt is het ook belangrijk om te weten of je geheugenkaart überhaupt wel ondersteund wordt door je device. Het zou zonde zijn om een kaart te kopen, die je vervolgens helemaal niet kunt gebruiken. Doorgaans krijg je met je apparaat ook meteen een overzicht van welke kaarten er allemaal ondersteund worden. Zo niet, kun je dat meestal online wel vinden. Doorgaans kun je vaak ook een oudere kaart gebruiken dan ondersteund wordt. Andersom werkt dat echter niet.

ScanDisk is één van die bedrijven, waarvan je kaartjes kunt kopen. Ze zijn constant bezig met het ontwikkelen van snellere en grotere opslag en tijdens de Mobile World congress begin dit jaar hadden ze weer wat nieuws te laten zien. Namelijk de snelste 400GB microSD kaart ter wereld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gizmodo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zo kies je de juiste geheugenkaart voor je smartphone of camera
Sluiten