Robert Kroes
Robert Kroes Tech 12 april 2019

Bitcoin gemeenschap steunt Julian Assange na arrestatie

Gisteren werd Julian Assange, grondlegger van Wikileaks, gevangen genomen in de Engelse ambassade van Ecuador nadat dit land hem ongewenst verklaarde. Er volgde direct veel media-aandacht en ook weerspanning. Inmiddels blijkt dat ook de Bitcoin en andere cryptomunten de gevolgen van de arrestatie van Assange merken. Wat heeft de arrestatie van Assange met de Bitcoin te maken?

De arrestatie van Julian Assange

Zoals iedereen inmiddels (weer) weet is Assange de oprichter van klokkenluiderssite wikileaks. Na zijn vlucht naar de Engelse ambassade van Ecuador vroegen diverse landen te vergeefs om zijn uitlevering. Dit tot gisteren, waarna Assange door de politie van Londen werd gearresteerd en uit de ambassade werd gehaald. Zijn arrestatie was wereldnieuws. Inmiddels blijkt dit nieuws ook invloed te hebben op de cryptomarkt.

Wat hebben Bitcoin en Assange met elkaar te maken?

We zouden het haast vergeten, maar een van de redenen om de Bitcoin te beginnen was de afkeer van centrale overheden en de angst voor machtsmisbruik door die overheden. Assange was met zijn klokkenluiderssite op een andere manier bezig om machtsmisbruik aan de kaak te stellen. De documenten over geheime overheidsoperaties in het Midden-Oosten leverden hem de hete adem van de Amerikaanse justitie op. Nu wacht hem mogelijk een 5-jarige celstraf en/of boete. De puristen onder Bitcoin-gebruikers voelen zich daarom verbonden met Assange. Daarnaast zijn veel mensen bang dat als zij zich openlijk met Assange verbinden, bijvoorbeeld door het geven van financiële steun, zij ook in het vizier van de overheid komen.

Hoe reageert de Bitcoin gemeenschap?

Het steunfonds voor juridische bijstand voor Assange is na de aanhouding driftig op zoek naar fondsen om zijn advocaatkosten te betalen. Zij doen daarvoor een oproep via hun website. Op de website is te lezen dat men onder andere kan ondersteunen door het storten van Bitcoin (BTC) of ZCash (ZEC). Door het volgen van de transacties op de Wallet-adressen zien we dat er regelmatig gedoneerd wordt. Zo staat op de Bitcoin-wallet inmiddels 6,3685323 BTC en op de ZCash wallet 16,98701904 ZEC. Daarnaast zijn er nog twee afgeschermde wallets. Via de openbare bronnen is er dus tegen de huidige koers zo’n € 28.650,- aan BTC en € 1.050,- aan ZEC gedoneerd. Hier komen de donaties op de afgeschermde wallet nog bij.

Wat betekent dit voor de Bitcoin?

Tegenstanders van de Bitcoin gebruiken deze steun om de onwenselijkheid van het systeem te benadrukken. Zo melden Amerikaanse senatoren al dat zij de Bitcoin willen aanpakken om te achterhalen welke partijen steun aan deze gevangene bieden. Anderzijds is de steun voor deze (volgens zijn liefhebbers) verdediger van het vrije woord ook niet zo overweldigend dat men van een massale anarchie kan spreken. Kortom, we zullen het nieuws en de live-koersen in de gaten moeten houden als we de ontwikkelingen willen volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken. Je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

 

Reageer op artikel:
Bitcoin gemeenschap steunt Julian Assange na arrestatie
Sluiten