Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Popsci 30 dec 2021

Goed nieuws voor kale mannen: mogelijk medicijn tegen kaalheid ontdekt

Kaalheid is een probleem waar de meeste mannen last van krijgen. Toch lijkt er wellicht een nieuwe oplossing voor te zijn.

De ene man heeft zijn hele leven een weelderige haardos, terwijl de ander het zonder moet doen. Natuurlijk zijn er wel mogelijkheden om iets aan kaalheid te doen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een haartransplantatie te doen of voor een haarstuk te kiezen. Die eerste oplossing is natuurlijk prijzig, terwijl de tweede er niet altijd even mooi uitziet. Toch komt daar wellicht een derde optie bij, blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke medium ACS Nano (via BGR).

Kaalheid stoppen

Wetenschappers hebben namelijk wellicht een remedie gevonden voor kaalheid, die ze hebben getest op muizen. Bij de dieren groeide het haar veel sneller terug dan bij reguliere behandelingen. Om het haar te laten groeien gebruikten de wetenschappers een micronaaldpleister. In die pleister zitten cerium-nanodeeltjes, die helpen bij de twee belangrijkste oorzaken voor haarverlies: oxidatieve stress en een onvoldoende bloedsomloop.

Door onvoldoende bloedvaten rond de haar zakjes kunnen follikels niet de voedingstoffen die nodig zijn om haar te produceren. Als er dan ook geen zuurstof is in de hoofdhuid, sterven cellen af en dat is dus een oorzaak voor kaalheid.

Testen op muizen

Om dit testen werden dus muizen gebruikt. Eerst creëerden onderzoekers kale plekken op de muizen door middel van ontharingscrème. Vervolgens werd er bij de ene groep muizen de pleisters opgeplakt en kreeg het andere deel een controlepeister. In de groep met de cerium nanodeeltjes, bleek het haar veel sneller te groeien. Ook hoefden ze deze minder vaak aan te brengen.

Het klinkt allemaal geweldig, maar er komt natuurlijk nog een grote maar aan. De pleisters zijn getest op muizen en niet op mensen. Het moet dus ook nog getest worden op mensen om te zien of dit echt werkt. Ook moet gekeken worden waardoor dit werkt en dan kan het een zeer interessante optie zijn om kaalheid te behandelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Goed nieuws voor kale mannen: mogelijk medicijn tegen kaalheid ontdekt
Sluiten