Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 18 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Is 5G slecht voor volksgezondheid? Kabinet deelt conclusies

De toekomst is 5G, dat is duidelijk. Maar moeten we dat ook willen? Wat de impact op onze gezondheid betreft bedoelen we dan.

5G en volksgezondheid

De Nederlandse stichting ElektroHyperSensitiviteit claimde onlangs dat 5G niet veilig is. Onderzoekers en dokters willen middels de actiegroep The 5G Appeal verder onderzoek opstarten.

Paniek om niks? Daar lijkt het wel op. Het Nederlandse kabinet concludeert nu op basis van een onderzoek van de Gezondheidsraad dat 5G veilig is voor mensen.

De bevindingen werden door de ministeries van Klimaat en Medische Zorg en Sport en Economische zaken gedeeld in een kamerbrief, die je hier kunt lezen.

De conclusie is duidelijk: 5G vormt geen gevaar voor de volksgezondheid, zolang de blootstelling aan het signaal onder de wettelijke limieten blijft.

Die limieten staan overigens niet niet wettelijk vast. Voorlopig worden ze gebaseerd op een Europees advies, waar de telecombranche zich aan houdt.

Later dit jaar worden de limieten ook in de wet opgenomen. Ter volledigheid: de maximale toegestane veldsterkte is 28V/m.

Een doorsnee straat heeft volgens het onderzoek een gemiddelde straling van 0,5 tot 3V/m. Binnenshuis staat de teller op 1V/m. Nog ver onder het limiet dus.

Het kabinet concludeert dat er dan ook een grote veiligheidsmarge is, die zelfs met de installatie van nieuwe antennes en zendmasten niet in gevaar zal komen.

Oftewel, de gezondheid van de consument is niet in gevaar. Ook niet die van ouderen, kinderen en zieken.

Geen verband en kritiek

In de Kamerbrief staat tevens dat er geen bewezen verband bestaat tussen langdurig gebruik van een mobiele telefoon en het risico op het ontstaan van tumoren in de hersenen of het hoofd-halsgebied.

Daarnaast komt het kabinet ook terug op een artikel van begin dit jaar, uit de Groene Amsterdammer. Daarin wijst de eerdergenoemde actiegroep op de vermeende schadelijkheid van signalen. Zij eisen een stop op de uitrol van een nieuw mobiel netwerk tot er meer gedegen onderzoek heeft plaatsgevonden.

De ministers concluderen nu echter dat de actiegroep selectief met informatie omgaat. De onderzoeken die The 5G Appeal citeert gaan over de biologische effecten op planten en dieren, vaak met blootstellingsniveau’s ver boven wat je als consument tegen zult komen.

In de brief staat verder: “Deze biologische effecten zijn veranderingen in het lichaam die volgens het Kennisplatform EMV niet tot gezondheidsschade leiden. Het is daarnaast niet mogelijk effecten in cellen, planten en dieren te vertalen naar gezondheidseffecten bij mensen.”

?Check ook: Rampzalig: eerste exemplaren Galaxy Fold meteen kapot

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Is 5G slecht voor volksgezondheid? Kabinet deelt conclusies
Sluiten