Kevin Eyken
Kevin Eyken Tech 19 apr 2018

Column: effe over… Kamer van koophandel, privacy, en recht van verzet

Word je weleens telefonisch lastiggevallen door bedrijven die jou ongevraagd bellen? Heb jij je onlangs ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en krijg je nu spontaan allerlei ‘toffe’ aanbiedingen van energiemaatschappijen waar je nog nooit van gehoord had?

Kamer van Koophandel

Dat kan kloppen, want de KvK geeft bedrijven volledig inzicht in het handelsregister, waardoor adverteerders toegang hebben tot jouw telefoonnummer. Jij dacht effe Awesome Productions LLC op te richten, en je komt thuis met telefonische spam. Top shit.

De Autoriteit Persoonsgegevens vond dit dan ook opmerkelijk, want de KvK geeft dus privégegevens weg aan commerciële instanties zonder expliciete toestemming van de persoon in kwestie. De reactie van de KvK? “Uiterst verbaasd. Dat doen we al honderd jaar zo.” Solide argument ook.

Kamer van koophandel

We hebben honderden jaren alle correspondentie via brievenpost laten verlopen, maar toen kwam telefonie, en daarna het internet. ‘Voortzetten om het voortzetten’ is werkelijk de kutste reden, want als je dat aanhoudt, zou letterlijk niets veranderen. Waarom heeft de KvK dan een website? Het ging voor de website toch ook tientallen jaren goed?

Helemaal gestoord is het wanneer je stilstaat bij het feit dat je verplicht bent om je in te schrijven bij de KvK, indien je een bedrijf wilt oprichten. De mate van privacy die je opgeeft wanneer je gebruik maakt van gratis diensten als Facebook, dat is een keuze/vorm van luiheid, en dat hebben we aan onszelf te danken.

Stel je eens voor dat de belastingdienst zo te werk zou gaan: je doet netjes je aangifte en krijgt prompt die week een telefonische aanbieding voor een nieuwe tv

Maar de Kamer van Koophandel wordt elke potentiële ondernemer opgelegd, en zij spelen elke malloot met een zak duiten jouw persoonlijke gegevens door!

Stel je eens voor dat de belastingdienst zo te werk zou gaan: je doet netjes je aangifte en krijgt prompt die week een telefonische aanbieding voor een nieuwe tv, “want zo te zien krijg je wat terug dit jaar, dus wat dacht je van een 4K-televisie?”

En mocht je denken dat een bel-me-niet-register je kan beschermen: helaas. Nota bene de KvK zelf geeft aan dat dit geen garantie biedt. Fan-fucking-tastisch. Je wil een bedrijf oprichten, je wordt verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (wat je ook nog eens geld kost), en zij verkopen vervolgens jouw gegevens zodat jij met spam en onzin komt te zitten. En de beoogde oplossing blijkt dan ook nog eens geen enkele garantie te bieden.

Kamer van koophandel

De oplossing: recht van verzet

Gelukkig is er een oplossing! Ik ken iemand die gewerkt heeft in de ‘telefonische lastigval-markt’ en er is één ultiem middel om ongewenste bellers met commerciële doeleinden de kop in te drukken: Het Recht van Verzet (eenmalig met onnodige hoofdletters voor dramatisch effect).

Het recht van verzet houdt in dat je kunt eisen van de telefoonmarketeer dat hij of zij jou uit de bellijst haalt en dat jij nooit meer wordt teruggebeld. Ik kende dit concept ook totaal niet, maar toen ik het voor het eerst toepaste, ging er een wereld voor me open.

Dus zeg het voort, deel het met iedereen die hier last van heeft: recht van verzet.

Zeg simpelweg: “Bij dezen wil ik gebruik maken van het recht van verzet. Dit betekent dat u verplicht bent om mij uit de bellijst te halen en dat uw bedrijf mij nooit meer mag bellen.”

Wellicht krijg je nog een respons in de vorm van “blijf in dat geval even hangen voor een uitschrijfmoment.” Maar dit hoef je absoluut niet te accepteren. Onderstreep dat het recht van verzet inhoudt dat het bedrijf in kwestie verplicht is om jou uit te schrijven en wacht tot de beller dit bevestigt, en hang daarna op. Done!

Mocht er geen rechtszaak volgen waardoor de KvK dit soort wanpraktijken ongehinderd kan vervolgen, dan kunnen we er tenminste (beetje bij beetje) voor zorgen dat hun diensten als pure geldverspilling te boek staan. Dus zeg het voort, deel het met iedereen die hier last van heeft: recht van verzet. Kunnen wij weer lekker onbezorgd ZZP’en.

Reageer op artikel:
Column: effe over… Kamer van koophandel, privacy, en recht van verzet
Sluiten