Robert Kroes
Robert Kroes Tech 17 jul 2019

Kan (en wil) Amerika de Bitcoin verbieden?

Na de nu al epische oorwassing die Facebook gisteren in het Amerikaanse Congres onderging over haar Project Libra is duidelijk dat de Amerikanen de cryptomunt (die geen cryptomunt is) niet zien zitten. Onder investeerders leeft de angst dat Amerika nu ook de Bitcoin wil verbieden. De vraag is of Amerika de Bitcoin kan en wil verbieden. Wij gingen op zoek naar een antwoord.

Dit is het kenmerkende verschil tussen Bitcoin en Facebook Libra

Nadat Facebook haar plannen ontvouwde werd al snel duidelijk dat de Libra van Facebook eigenlijk geen cryptomunt is. Met name het feit dat er geen decentrale organisatie is maakt een kenmerkend verschil tussen de Facebook Libra en andere cryptomunten, zoals de Bitcoin. Zoals je vanmorgen in onze crypto-analyse kon lezen was de grootse aanval van het congres dan ook vooral gericht op het feit dat Facebook met dit idee komt. De gedachten over cryptomunten en Blockchain als zodanig staan voor vandaag (woensdag 17 juli) op de agenda om te bespreken. Toch zijn investeerders bang dat de Amerikaanse overheid de nuance verliest en niet alleen de Libra, maar ook direct de Bitcoin wil verbieden. Dit heeft een koersval tot gevolg. Vraag is of Amerika de Bitcoin wel wil en kan verbieden.

Wil Amerika de Bitcoin verbieden?

President Trump baarde vorige week opzien door in een drietal tweets onverwachts (en voor het eerst) de aanval te openen op de Bitcoin en cryptomunten. Toch was een verbod daarin niet aan de orde. Wel signaleert hij zorgen en pleit hij voor extra regelgeving. Ook elders in de Amerikaanse overheid zijn amper geluiden te horen die duiden op de wens om de Bitcoin te verbieden. Sterker nog, vanmorgen stuurde een invloedrijk politicus nog steun voor de Bitcoin de wereld in. Ook in de SEC (Amerikaanse toezichthouder) is steun voor de Bitcoin te ontdekken. Men wil ook daar door regelgeving de handelsmogelijkheden in Bitcoin juist verruimen. Vanmiddag zal blijken of dit genuanceerde beeld standhoudt als het Congres weer de degens kruist met Facebook.

Kan Amerika de Bitcoin verbieden?

Nu staat Trump niet bekend als de meest standvastige en principiële premier, dus wellicht vangt op termijn toch de gedachte aan een verbod post. In dat geval wordt het een hele klus om de Bitcoin te verbieden. De Bitcoin is in essentie namelijk een computercode (bestaande uit een verzameling nullen en enen). Uit eerdere jurisprudentie blijkt dat deze valt onder de vrijheid van meningsuiting, die in Amerika haast onaantastbaar is. Wel kan Trump maatregelen nemen tegen cryptobeurzen. Ook dat ligt echter lastig, omdat er dan nog steeds andere manieren zijn om in cryptovaluta te handelen. Daarbij is het fenomeen ‘decentrale beurzen’ in opkomst. Hier kan je, zonder centrale leiding en zelfs anoniem, handelen in Bitcoin en andere cryptomunten. Op die manier wordt het nog lastiger om de zaken te reguleren.

In deze Tweet legt John McAfee op zijn eigen wijze uit waarom het reguleren (en dus ook verbieden) van Bitcoin nonsens is.

Hier zien we direct het kenmerkende verschil met de Libra. Deze munt wordt aangestuurd door een onafhankelijk orgaan dat te traceren en ter verantwoording te roepen is via een wallet die van Facebook is. Het is dus wel mogelijk om deze organisatie en Facebook een verbod tot uitbrengen van de wallet en/of munt op te leggen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Kan (en wil) Amerika de Bitcoin verbieden?
Sluiten