Tech 19 feb 2018 Ilona Braam

Het nieuwe wapen tegen kanker: nanobots

Kanker is iets vreselijks dat de mens al veel te lang teistert. Hoewel chemotherapie veel mensenlevens heeft gered, is het absoluut geen pretje en worden hiermee niet alleen de destructieve kankercellen aangepakt. Wetenschappers aan de Arizona State University komen echter met hoopvol nieuws. Het is ze gelukt om tumoren bij muizen effectief aan te pakken met nanobots, zonder de rest van het lichaam te beschadigen.

Nanobots stoppen zuurstoftoevoer

Kankercellen zijn net als normale normale cellen, behalve voor het feit dat ze oncontroleerbaar door blijven groeien. Dat betekent dat ze ook gewoon zuurstof nodig hebben om te blijven leven en dat is waar de nanobots effectief kunnen zijn. De minuscule robotjes kunnen er namelijk voor zorgen dat de kankercellen geen zuurstof meer krijgen en vervolgens krimpen en in het ideale geval afsterven.

Arizona Stat University nanobots pakken kanker aan

Dam van gestold bloed

Hao Yan, hoofd van het Center for Molecular Design and Biometics  van het USU Biodesign Institute, geeft aan dat zet het eerste volledig autonome DNA robotische systeem hebben ontwikkeld voor een zeer gerichte kanker therapie. De nanobots zijn uitgerust met gemiddeld vier trombine moleculen, welke ervoor zorgen dat het bloed gaat stollen. De bots zorgen ervoor dat er een soort dam wordt gecreëerd bij de kankercellen, waardoor ze geen bloed en dus ook geen zuurstof meer krijgen. Een tumor krijgt vervolgens een soort mini hartaanval en sterft af.

nanobots kanker
Nanobots bouwen een dam

Alleen kankercellen aanpakken

Uiteraard wil je niet dat de nanobots te pas en te onpas overal dammen creëren in je lichaam en daardoor juist gezonde cellen dwars zitten. Om ervoor te zorgen dat ze alleen bij de kankercellen gaan koekeloeren zijn de bots uitgerust met een zogenaamde DNA aptameer. Een aptameer is een speciaal soort molecuul dat zich aan een bepaald specifiek molecuul of ion kan binden. Alleen op de oppervervlakte van tumorcellen komt het proteïne nucleoline veel voor. Het aptameer van de bots is speciaal gericht op nucleoline, waardoor hij de gezonde cellen met rust laat.

nanobots kanker
Alleen kankercellen worden getarget

Geschikt voor verschillende soorten kanker

De wetenschappers hebben in hun onderzoek zieke muizen geïnjecteerd met de nanobots en de bots gingen inderdaad naar de kankercellen. Daar bouwden ze hun dam om de cellen aan te pakken. Bij een muis met huidkanker pakten ze niet alleen de tumor aan, maar zorgden ze er ook voor dat de kankercellen niet verder in het lichaam verspreid konden worden. Hoewel ze niet alle vormen van kanker hebben getest, zou dit systeem gebruikt kunnen worden om veel soorten kanker met succes aan te pakken.

nanobots kanker
Tumor sterft af

Geen schadelijke gevolgen

Uiteraard is er ook naar gekeken of de nanobots misschien toch geen schadelijke effecten hebben voor de rest van het lichaam. Volgens Yuliang Zhao, een professor bij het National Center for Nanoscience and Technology aan de Chinese Academy of Sciences, zorgden de bots er niet voor dat het bloed anders ging stollen of voor veranderingen in de vorm van cellen. Ook werden de bots niet verspreid in de hersenen, waar ze gevaarlijk zouden kunnen zijn. Het is dan de vraag of ze ook gebruikt zouden kunnen worden voor hersentumoren.

Niet alleen de mens lijkt bezig te zijn met nanotechnologie, maar ook sommige dieren lijken hier al mee uitgerust te zijn. Zo is lange tijd gedacht dat een kameleon van kleur kan veranderen door het pigment in zijn huid anders te verdelen. Het diertje blijkt nu echter nanotechnologie te gebruiken om zijn camouflage praktijken te verrichten. De huidcellen van de kameleon zouden uitgerust zijn met nanokristallen.

Geek

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Het nieuwe wapen tegen kanker: nanobots
Sluiten