Kazachstan lijkt Borat eindelijk te omarmen na nieuwe film

Borat is terug. Sinds afgelopen weekend is het typetje van Sacha Baron Cohen te zien in zijn nieuwe film. Daar speelt Kazachstan op in.

Na jaren is de Kazachstaanse sterreporter Borat terug op het witte doek. Nou ja, gewoon op je scherm thuis. De film is namelijk te kijken via Amazon Prime Video. Hierin zien we hoe hij zijn dochter wil geven aan Amerikaans grootste lady’s man: Mike Pence.

Borat is terug

Net zoals de voorgaande film volgt weer een enorme roadtrip door het land waar Borat de meest bijzondere Amerikanen tegen. Het meest memorabele moment is misschien wel het fragment met Rudy Giuliani en de dochter van Borat.

Maar naast de Verenigde Staten komt nog een land in het nieuws door Borat: Kazachstan. Daar komt de razende reporter tenslotte vandaan. Ook in het nieuwe deel wordt het land weer volop belachelijk gemaakt. Zo is de dochter van Borat met 15 jaar de oudste ongehuwde vrouw van het land en zo gelooft men volgens de film daar dat vrouwen helemaal niets kunnen.

Bij de vorige Borat-film kon Kazachstan en haar bevolking er absoluut niet om lachen. Het ging zelfs zover dat het land besloot om advertentieruimte te kopen in Amerikaanse kranten om zo te proberen te voorkomen dat mensen slecht zouden denken over Kazachstan.

Ook Kazachstan is terug

Dit keer pakt Kazachstan het anders aan. Het komt het nu met een ludieke campagne. Kazachstan komt met vier spotjes met hun nieuwe slogan: Kazachstan, Very Nice! Dat herken je wellicht wel, het is eigenlijk het vaste stopwoordje van Borat. Het zinnetje komt dan ook veelvuldig voor in het nieuwe deel.

Kazachstan hoopt dan ook dat de nieuwe Borat-film zorgt voor een boost in het toerisme na de coronacrisis. Ook al is het nog steeds niet blij met het typetje. “Very nice past perfect bij ons land. De natuur is very nice, het eten is very nice en de inwoners zijn very nice, in tegenstelling tot Borats grappen”, zegt Kairat Sadvakassov van het Kazachs toerismebureau tegen de New York Times.

De nieuwe campagne is afkomstig van de Amerikaan Dennis Keen, die voor het eerst in het land kwam als student. Later leerde hij daar ook zijn vrouw kennen. Samen met een vriend, Yermek Utemissov, pitchte hij het bij het toerismebureau. Utemissov denkt dat Borat niet opnieuw voor problemen zorgt. “Er is nu een nieuwere generatie die ook social media heeft. Ze kunnen Engels, kennen de memes en kijken ook naar Amerikaanse komieken. Kazachstan is geglobaliseerd!”

Wil je een uitgebreidere review van de nieuwe Borat-film lezen? Click dan hier!

Reageer op artikel:
Kazachstan lijkt Borat eindelijk te omarmen na nieuwe film
Sluiten