Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 10 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Ken jij deze 5 Nederlandse Bitcoin bazen?

In veel bedrijfstakken spelen Nederlandse personen en bedrijven de hoofdrol. Ook in de cryptomarkt nemen Nederlanders belangrijke plekken in. Sommige zal je kennen, maar andere Nederlandse Bitcoin bazen doen hun best zo anoniem mogelijk door het leven te gaan. Wij zetten de 5 grootste Nederlandse Bitcoin bazen voor je op een rij.

Wladimir van der Laan: Bitcoin baas in voetsporen Satoshi Nakamoto

We beginnen direct met een onbekende grootheid. Satoshi Nakamoto was natuurlijk de eerste lead developer van de Bitcoin. Toen hij zich opmaakte om in de anonimiteit te verdwijnen benoemde hij Gavin Andresen als opvolger. In 2014 droeg Andresen zijn taak als lead Bitcoin developer over aan de Nederlander Wladimir van der Laan. Hoewel zijn positie erg belangrijk is weten we bijzonder weinig van hem aangezien hij erg gehecht is aan zijn privacy.

We weten wel dat deze Amsterdammer met master en doctoraat in GPU computing en graphics in de jaren ’80 begon als programmeur. Hij ontwikkelde projecten in programmeertalen zoals MSX Basic, Pascal, C language en C++ language. Deze laatste vaardigheid hielp hem om in Bitcoin de leidende rol te nemen die hij nu heeft. Overigens kondigde hij op zijn persoonlijke blog in 2021 aan dat hij zijn betrokkenheid bij Bitcoin af wilde bouwen, maar tot nu toe heeft hij zijn positie nog niet neergelegd.

PlanB: Bitcoin baas met wankele troon

Een andere Nederlander die de wereld van de Bitcoin regelmatig in rep en roer zet is de Nederlandse analist PlanB. Ook hij is graag anoniem. Als ontwikkelaar van het bekende Stock2Flow model baart hij echter regelmatig opzien.

Toen hij in 2021 met zijn model diverse malen de Bitcoin prijs goed wist te voorstellen werd hij bijkans als heilige vereerd in de crypto community. Dit veranderde op slag toen de munt na het koersrecord van november begon te dalen en de voorspelling dat de koers per eind 2021 op $ 100.000,- uit zou komen niet gehaald werd. Van heilige werd PlanB ineens het voorwerp van online spot en haat. Dit leidde tot frustratie bij de ontwikkelaar. Na een korte stop is hij echter weer volop actief met zijn eigen website en op social media. In onderstaande tweet laat hij zien hoe de Bitcoin koers volgens het S2F-model reageert op de volgende halving.

Als we afgaan op zijn voorspelling valt een koers van $ 500.000,- dan niet uit te sluiten, maar gezien de huidige koers zijn we wat sceptisch.

Als jij benieuwd bent naar de live Bitcoin koers en de prijzen van de top 25 crypto kun je deze natuurlijk 24 uur per dag volgen op de website van Tradeincrypto.com.

Een selfmade Bitcoin baas: Didi Taihuttu, vader van de Bitcoin familie

In 2017 werd de Moluks-Nederlandse familie Taihuttu wereldnieuws toen zij al hun bezittingen omzetten in Bitcoin en besloten de wereld rond te reizen. In de jaren daarvoor had vader Didi zich al bezig gehouden met het minen van Bitcoin en Dogecoin, maar toen hij na een burn-out met zijn gezin op wereldreis ging en de cryptokoersen stegen bedachten ze het plan om alles te verkopen en te blijven reizen.

Inmiddels is de Bitcoin familie neergestreken in Portugal. Hier hebben zij hun eigen Bitcoin bar en runnen zij hun eigen BTC-influencer kanalen. Natuurlijk werden zij ook geraakt door de koersdalingen van de Bitcoin en andere crypto, maar dat neemt niet weg dat zij nog steeds goed boeren. Zo goed dat zij hun bezit inmiddels hebben verstopt.

Jan Ludovicus van der Velde: deze Nederlandse crypto baas is een mysterie

Cryptobeurs Bitfinex en crypto stable coin Tether (USDT) maken onderdeel uit van een groep bedrijven die wordt gerund door een Nederlander, Jan Ludovicus van der Velde. Ook deze cryptobaas hult zich het liefst in raadselen. Doordat de beide bedrijven regelmatig onderwerp zijn van onderzoek door Amerikaanse toezichthouders en zelfs beboet zijn willen veel mensen een interview met de Nederlander die zo anoniem mogelijk door het leven gaat.

Het Financieel Dagblad zette zelfs een speurtocht op touw om deze Nederlandse influencer zonder stem te vinden, maar eindigde in Hong Kong op dood spoor. Ook op social media is weinig van de man te vinden. Er is wel een Linked-In profiel dat van hem zou zijn, maar dit is niet te verifiëren. Door zijn anonimiteit twijfelen sommige media er zelfs aan of hij wel bestaat. Als we ervan uitgaan dat dit wel zo is (aangezien zijn naam voorkomt in diverse officiële documenten over Amerikaanse procedures) kunnen we concluderen dat deze Nederlander misschien wel de meest invloedrijke onzichtbare cryptobaas van dit moment is.

Ruud Feltkamp: Nederlandse cryptobaas met robot

Wij sluiten ons rijtje met Nederlandse Bitcoin- en cryptobazen af met Ruud Feltkamp. De voormalig acteur, die vooral bekend werd door zijn rol van Noud Alberts in Goede Tijden Slechte Tijden maakte in 2018 bekend te stoppen met zijn rol en zich samen met broer Pim fulltime te richten op hun start-up Cryptohopper.

Destijds werd het bedrijf nog beschreven als ‘een bedrijfje dat cryptofanaten helpt traden‘, maar inmiddels is Cryptohopper uitgegroeid tot een internationaal bedrijf dat online trading bots aanbiedt aan cryptobeleggers. Hiermee kunnen die beleggers geautomatiseerde (ver)kooptransacties laten uitvoeren op basis van door hen ingevoerde criteria, of de handelingen van succesvolle traders nabootsen. Inmiddels zijn er meer dan 300.000 Cryptohopper bots actief. Daarmee is het inkoppertje dat de overstap tot goede tijden heeft geleid wel op zijn plaats.

Word jij de volgende cryptobaas?

Natuurlijk is het belangrijk om de cryptomarkt te leren kennen als je een cryptobaas wilt worden. Paper trading of virtueel beleggen is daarvoor een mooie gelegenheid omdat je in crypto en aandelen kunt handelen zonder risico. Ben jij benieuwd hoe dit werkt? Neem dan een kijkje bij onze collega’s van virtueelbeleggen.com.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ken jij deze 5 Nederlandse Bitcoin bazen?
Sluiten