Ken jij deze tien verborgen functies van OS X Yosemite al?

Vorige week werd OS X Yosemite gelanceerd. Als je het al hebt geïnstalleerd zul je veel veranderingen tegenkomen en handige nieuwe functies. Maar niet alles wat je met dit besturingssysteem kunt doen kom je zomaar tegen. Sommige functies zijn gek genoeg verstopt. Wij hebben tien verborgen functies gevonden die je een keer gezien moet hebben om te weten hoe handig ze zijn. Check ze alle tien en als je er nog meer weet horen we dat graag.

QuickType in Apple programma’s

De handige correcties van QuickType kennen we al van iOS 8. Helaas is hier nog geen Nederlandse versie van. Maar voor Yosemite is het er wel. Dit kom je tegen in alle programma’s van Apple. Zodra je aan het typen bent en even niet meer weet wat het volgende woord moet zijn druk je op ‘escape’. Er verschijnt dan een lijst met woorden in beeld waar je er één uit kunt kiezen. Deze functie werkt wel, maar nog niet erg goed. Wij kregen in de meeste gevallen suggesties voor woorden die we niet wilden typen.

 

Kaarten in 3D bekijken

Je kunt nu kaarten in 3D bekijken. Dit is niet alleen mooi, maar ook handig als je een beter beeld van de omgeving wilt krijgen. Hiervoor zoek je een adres op en zodra je op enter hebt gedrukt kun je rechts onderin beeld op 3D klikken. Om het beeld dan nog mooier te maken kun je voor de ‘satelliet’ kiezen.

 

Sluit tabbladen vanaf een ander apparaat

Heb jij meer apparaten van Apple en weet je door de afwisseling niet meer welke internetpagina’s waar open staan? Dit kan voor gênante momenten zorgen, maar dat hoeft niet. Als je in Safari rechtsboven op tabbladen drukt kun je alle tabs zien die op alle apparaten openstaan. Je kunt ze ook afsluiten als je liever niet wilt dat iemand ze ziet.

 

Mute iemand in berichten

Wordt je gesprek ineens te serieus of juist niet serieus genoeg? Je kunt je gesprekspartner in Berichten op stil zetten. Zo wordt je bijvoorbeeld even niet meer door je ouders gestoord met vragen over je tentamens.

 

Verplaats je dock met shift en klik

Staat je dock op een onhandige plaats? Deze kon je in systeemvoorkeuren naar beneden verplaatsen of naar de zijkanten. Nu gaat dit nog sneller. In je dock staat een klein streepje. Als je hier op klikt terwijl je shift ingedrukt houdt kun je ‘m gemakkelijk verplaatsten.

 

Neem je iOS scherm op

Misschien is deze optie niet voor iedereen even handig, maar je vindt het vast leuk om te weten dat het kan. Je kunt nu vanaf je Mac beelden opnemen van je iOS scherm. Hiervoor moet je iPhone aangesloten zijn op je Mac. Vervolgens kun je elk programma om video’s op te nemen gebruiken, maar wij deden het met Apple‘s QuickTime Player. In dit programma ga je naar ‘archief’ en dan ‘nieuwe filmopname’. Vervolgens verschijnt er een venster in beeld waar je naast de record knop onder het pijltje je iPhone kunt selecteren.

 

Gebruik spotlight voor de wisselkoers

Ben je vaak prijzen aan het omrekenen? Nu hoef je daar geen tabblad meer voor te reserveren. In Spotlight kun je het bedrag intypen met daarachter de valuta en dan krijg je in Spotlight de bedragen in andere valuta te zien. Dit gaat dus super snel en gemakkelijk.

 

Zet je handtekening in Mail

Wil je een foto sturen met je handtekening erbij of een mooie tekening? Dit kan nu in Mail. Zodra je een afbeelding of PDF hebt ingevoegd klik je rechtsboven in de afbeelding op het pijltje. Vervolgens verschijnt de optie ‘markering’. Als je daarop klikt kun je met je trackpad een echte handtekening bij je afbeelding zetten. Maar voor een vlekkeloos resultaat zul je wel even moeten oefenen.

 

Deel je scherm vanuit berichten

Sommige mensen vinden werken met een computer lastig. Vaak hebben ze dan wel een handige vriend of vriendin die ze kan helpen. Maar als die niet in de buurt is zit jij met een probleem. Dat hoeft nu niet meer. Je kunt namelijk vanuit Berichten je scherm delen met een andere Mac. Hiervoor klik je in Berichten op ‘details’ en vervolgens klik je op het tekentje met twee schermen. De hulp van je vrienden is dus nooit ver weg.

 

Donkere modus

Waarschijnlijk is het je opgevallen dat OS X Yosemite veel mooie en opvallende kleuren heeft. Mocht je dit nou niet mooi vinden of wil je even wat minder kleur dan is daar een functie voor. Hiervoor ga je naar ‘systeemvoorkeuren’ en dan naar ‘algemeen’. Helemaal bovenin kun je nu kiezen voor de kleuren blauw of antraciet.

Reageer op artikel:
Ken jij deze tien verborgen functies van OS X Yosemite al?
Sluiten