Keren verwijderbare batterijen terug in smartphones? Als het aan de EU ligt wel!

Soms zou het fijn zijn wanneer je smartphone voorzien is van een verwijderbare batterij, helemaal als er nergens een oplaadpunt te vinden is en je een reserve hebt. Als het aan de Europese Unie ligt, dan worden smartphonemakers straks verplicht batterijen verwijderbaar te maken. Echter, de plannen zijn nog niet officieel bekendgemaakt.

Mochten de plannen van de EU daadwerkelijk aangenomen worden, dan worden smartphonemakers verplicht telefoons aan te bieden met verwijderbare batterijen – mits ze die in Europa willen verkopen. Dat betekent dat iedereen zich dus straks moet aanpassen: of je nu Samsung, Huawei of Apple bent. Dan kun je als Apple nog zulke, mooie plannen hebben, je zult je toch echt moeten houden aan EU-regelgeving.

Verwijderbare batterijen in smartphones

Er zit ook een logische redenering achter de plannen. De EU wil dit niet alleen doorvoeren zodat je ergens in de middag je accu kunt omwisselen en weer een volle batterij hebt. Nee, de reden dat de Unie verwijderbare batterijen wil, is omdat de accu vaak het eerste onderdeel is dat snel slijt. En door de accu gemakkelijk te vervangen, kunnen smartphones langer meegaan. Dat is voordeliger voor je portemonnee, maar dat is ook beter voor het milieu. In theorie zouden we daardoor minder afval creëren, omdat we simpelweg minder smartphones verslinden.

Samsung Galaxy S20 Ultra
De Samsung Galaxy S20 Ultra in het zwart (Afbeelding: Samsung)

Het duurt echter nog wel even voordat het voorstel daadwerkelijk aangenomen wordt. Op moment van schrijven zouden we niet eens van de plannen moeten afweten, maar het Financieele Dagblad heeft het nieuws toch gepubliceerd. De redactie heeft het nieuws gebaseerd op basis van interne documenten die ingezien zijn.

Reken er echter niet meteen op dat je straks je smartphone kunt voorzien van een veel dikkere accu, waarmee de capaciteit vergroot wordt. Want als we naar de steeds dunner wordende designs kijken van Apple– en Samsung-smartphones, dan kunnen we nu al invullen dat die trend niet verandert. Natuurlijk kunnen er third-party fabrikanten zijn die grote accu’s aanbieden, maar dat is niet altijd een veilige optie.

Mogelijk presenteert de EU de plannen voor de verwijderbare batterijen medio maart en dan is het te laat voor alle smartphonefabrikanten om de nieuwe eisen voor het einde van het jaar door te voeren. Het is dus nog even wachten voordat we straks zelfs de accu’s kunnen vervangen.

Financieele Dagbald

Reageer op artikel:
Keren verwijderbare batterijen terug in smartphones? Als het aan de EU ligt wel!
Sluiten