WANT Christmas: zo vier je milieuvriendelijker en goedkoper kerst de juiste kerstverlichting

De dag na vijf december halen de meeste mensen, en sommigen al veel eerder, hun kerstspullen weer van zolder. Complete bomen, huizen en tuinen worden versierd met lampjes. In de wintermaanden stijgt de energierekening al sterk vanwege de kou, maar wat is de bijdrage van onze kerstverlichting eigenlijk voor die rekening? En wat is de schade voor het milieu?

Het verschil tussen gloeilampjes of LED-kerstverlichting

Het spreekt voor zich dat hoe meer stroom je kerstlampjes verbruiken, des te slechter dit is voor het milieu. Maar hoeveel slechter is dat eigenlijk? Het verschil zit hem in het gebruik van traditionele kerstlampjes of LED-kerstlampjes.

Volgens Milieucentraal.nl verbruikt een gewone streng kerstlampjes van honderd stuks ongeveer 10,5 kWh in dertig dagen. Het contrast met LED-lampjes is groot: een streng met honderd stuks LED-lampjes verbruikt in dertig dagen ongeveer 1,5 kWh.

De streng met gloeilampjes verbruikt dus ongeveer zeven keer zo veel stroom als de streng met LED-lampjes. Dit komt doordat de gloeilampjes de meeste stroom verliezen in de vorm van warmte. LED-lampen worden dan ook niet warm.

LED-licht wordt door veel mensen geassocieerd met ongezellig en kil licht. Dit hoeft echter niet zo te zijn.

Wanneer je twee dozen met verlichting naast elkaar houdt dan zul je direct zien dat het verschil in energieverbruik groot is. Op een doos met gewone lampjes staat vaak een getal als 200 Watt (of meer), en op een doos LED-kerstlampjes 5 Watt.

We hebben even een kleine berekening gemaakt ter illustratie. Als je je kerstverlichting van 250 Watt 6 uur lang per dag laat branden, 31 dagen lang, en je 22 cent/kWh betaalt, ben je in totaal 10,23 euro kwijt aan je kerstverlichting. Maak je dezelfde berekening met LED-kerstverlichting van 5 watt, dan kost je dit 0,20 eurocent. Dat het een groot verschil is hoeven we je niet meer uit te leggen.

kerstverlichting

Een groene kerst

Naast het feit dat je geld kunt besparen met LED-lampjes in je boom en in je huis, kun je er ook energie mee besparen, wat weer beter is voor het milieu. Het goede nieuws is dan ook dat kerstverlichting niet per definitie een energievreter is, of dit in ieder geval niet hoeft te zijn. Dit is volledig afhankelijk van de soort lampjes die je gebruikt.

LED-licht wordt door veel mensen geassocieerd met ongezellig en kil licht. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Er worden gewoon lichtslingers gemaakt met een warme kleur, dus dat excuus om niet voor LED te kiezen mag je van je lijstje strepen. LED-lampen zijn normaliter wat prijziger dan gloeilampen, maar LED-kerstlampjes zijn ook al voor een kleine prijs te krijgen. Bij de Lidl kosten ze bijvoorbeeld maar 14,99 euro voor 200 stuks. Dat is de ‘investering’ wel waard.

kerstverlichting

Wil je nog een stapje verder gaan, en er dit jaar een echte groene- in plaats van witte kerst van maken? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van een timer of een slimme schakelaar, zodat je kerstverlichting niet de hele dag of nacht blijft branden. Dit Kleverness lichtsysteem is bijvoorbeeld erg gemakkelijk te installeren.

Je kunt ook nog een stapje verder gaan en overstappen op duurzame energie. Daarmee maak je niet alleen je verlichte kerstboom een beetje groener, maar ook de rest van je huis. Een aanpassing waar je het hele jaar iets aan hebt! Check ook ons WANT Christmas dossier, vol met toffe kerstcadeautjes en tips.

Reageer op artikel:
WANT Christmas: zo vier je milieuvriendelijker en goedkoper kerst de juiste kerstverlichting
Sluiten