De nieuwe Kia Stinger shinet en schudt de automarkt wakker

Kia toont een fantastische auto die niemand zag aankomen. Een authentieke gran turismo met genoeg ruimte voor vijf personen en bagage. Lang niet gek Kia, lang niet gek. Wij vlogen naar Milaan om de Kia Stinger als één van de eersten te bewonderen. Update: de prijzen en beschikbaarheid in Nederland zijn bekend!

Kia Stinger

De Kia Stinger: man man man

Kia toont al jaren aan dat het betrouwbare volumeauto’s produceert. Auto’s van goede kwaliteit die comfortabel op de weg liggen. Niet altijd even spannend, maar altijd een goede keuze. Het Zuid-Koreaanse automerk vond echter dat het tijd werd om een gezonde dosis risico te nemen. Het GT Concept uit 2011 is een daadwerkelijk model geworden: de Kia Stinger.

Niemand verwacht een auto als de Stinger, of het nu gaat over het design of het weggedrag.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: de high-performance gran turismo van Kia sprint binnen 5,1 seconden naar de honderd en tikt uiteindelijk de 268 kilometer per uur aan. Dit komt mede dankzij de 3,3-liter twinturbo V6 Lambda II-benzinemotor die je in de Stinger GT-uitvoering vindt. Hiermee heb je 370pk onder de motorkap.

Kia-Stinger-Want12

De standaard uitvoering wordt met een 2,0-liter viercilinder Theta II-turbobenzinemotor geleverd. Deze motor is in staat om 258pk aan vermogen te produceren. Een 2,2-liter turbodiesel-variant (200pk) komt ook naar Europa. Je hebt dus de keuze uit drie turbomotoren met achter- of vierwielaandrijving, gekoppeld aan een achttraps automaat.

Van concept naar realiteit

Het voordeel van een concept is dat je eindeloos kunt experimenteren. Een nadeel van een veelbelovend concept is dat de auto er waarschijnlijk nooit gaat komen. Wij klappen dan ook in onze handen, aangezien Kia dit wel voor elkaar heeft gekregen.

Kia-Stinger-Want25

Niet voor niets haalde Kia in december 2014 Albert Biermann bij BMW weg om aan iets unieks mee te werken. “Niemand verwacht een auto als de Stinger, of het nu gaat over het design of het weggedrag,” aldus Biermann tijdens de persconferentie in Milaan.

Een krachtige motor is leuk, maar er is meer…

Het gaat bij een auto echter niet alleen om een krachtig vermogen. In een auto van dit kaliber zoeken wij luxe, comfort en een uitstekende rijdynamiek. En laten wij het design niet vergeten.

Kia Stinger

Een kenmerkende lange motorkap, de grote wielbasis en de Stinger is lekker breed waardoor er veel ruimte voor passagiers en bagage overblijft. De luchtopeningen en de geïntegreerde diffuser dragen bij aan de aerodynamica van de auto.

Innovatief? Duh!

Kia heeft ervoor gekozen om het dashboard en middenconsole in tweeën te splitsen. Het infotainmentgedeelte vind je vlak onder het grote kleurentouchscreen.

Kia-Stinger-Want38

Als bestuurder kijk je uit op een instrumentencluster met analoge meters. Dit wordt met een digitaal Head-Up Display gecombineerd. Op dit kleurendisplay, dat in hoogte instelbaar is, vindt de bestuurder relevante informatie in zijn of haar zichtveld. Denk aan de snelheid, navigatie-instructies, audio- en cruisecontrol-informatie en meldingen van het Blind Spot Detection-systeem.

Zonder lege smartphone zul je in de Stinger niet zitten. Smartphones kunnen namelijk draadloos in de auto worden opgeladen.

Kia-Stinger-Want31

Innovaties die voor veiligheid zorgen

De Stinger moet er natuurlijk ook voor zorgen dat jij veilig achter het stuur zit en geen gevaar voor de omgeving bent. Kia doet dit onder de noemer DRIVE WiSE. Deze intelligente en actieve veiligheidstechnologieën helpen aanrijdingen voorkomen of beperken de gevolgen van een aanrijding.

Tijdens vermoeidheid of afleiding klinkt een audiosignaal en advies om een pauzemoment in te lassen.

Zo beschikt de sportsedan over voetgangersherkenning en zorgt de assistent dat je altijd in het midden van de rijbaan cruist. Tijdens het remmen en rijden in bochten zorgt het speciale Vehicle Stability Management ervoor dat je stabiel op de weg blijft. Reken ook op een systeem dat je voor (rode) stoplichten waarschuwt.

Kia-Stinger-Want42

De grootste innovatie op het gebied van veiligheid is Driver Attention Alert (DAA). Met dit systeem wordt het gedrag van de bestuurder continu gemeten. Tijdens vermoeidheid of afleiding klinkt een audiosignaal en advies om een pauzemoment in te lassen. Lang niet gek, right?!

Lef wordt eind 2017 beloond met een prachtig model op de Europese wegen

In Milaan hebben we ontdekt dat de Kia Stinger een serieuze concurrent van de Duitse topauto’s wordt. Kia toont met de Stinger lef, want we weten met z’n allen hoeveel geld de ontwikkeling van een nieuw model kost. Veel!

Kia-Stinger-Rut-WANT

(Ik geniet als #gadgetmodel natuurlijk ook van de Kia Stinger)

Prijzen en beschikbaarheid Nederland bekend

De Kia Stinger is eindelijk in Nederland verkrijgbaar met drie motoren! Een 2,2-liter CRDi viercilinder turbodiesel (200 pk) en een 2,0-liter Turbo viercilinder turbobenzinemotor (255 pk). Het topmodel is de Stinger GT met een 3,3-liter Twin Turbo V6 Lambda II-benzinemotor (370 pk) met directe benzine-inspuiting (GDI).

Standaard wordt de auto leverbaar met 8 traps-automaat, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving naar gelang uitvoering. De consumentenadviesprijs is vanaf 59.995 euro. Voor de krachtige Stinger GT betaal je zo’n 32.000 euro extra.

P.S. De Stinger heeft kort na de release al de EyesOn Design Award voor ‘Production Car Design Excellence’ gewonnen. Just saying!

Fotografie door the writer himself, Rutger Houweling, aka #Gadgetmodel.

In samenwerking met Kia