Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Gadgets 30 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

Kickstarter verijdelt – na enig aandringen – zwendelpraktijken!

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook! Het is al een oude uitspraak, maar hij blijft van toepassing: óók op moderne verschijnselen. Recent haalde het bedrijf WeTag ruim een half miljoen dollar op, via Kickstarter. Het plan was om tags te maken waarmee je voorwerpen met je smartphone kon lokaliseren. Lang geen gek idee (er zijn al eerder dit soort projecten geweest), maar de iFind zou als voordeel hebben dat de ingebouwde batterij nóóit leeg zou raken. De tag, iets groter dan een plectrum waarmee je gitaar speelt, zou z’n stroom uit elektromagnetische golven van andere apparaten halen.

De onrust begon toen men via Google geen enkele informatie over de bedenker van de iFind kon vinden, terwijl hij aangaf bij verschillende grote techbedrijven gewerkt te hebben. ‘Ja’, zo reageerde hij, ‘Dat komt omdat mijn identiteit een paar jaar geleden gestolen is! Sindsdien zet ik niets meer over mezelf op het internet.’ O… kee? Zou kunnen… Toch? Misschien?

Aardig wat mensen die geïnvesteerd hadden in de tags begonnen nu onraad te vermoeden. Kon WeTag wat meer vertellen over de techniek? Kon het bedrijf een filmpje tonen van een werkend prototype? Dat bleek dus ontzettend moeilijk te liggen, omdat WeTag bang was dat een ander bedrijf er met hun idee vandoor zou gaan. In plaats daarvan postten ze een document met wat wiskundige hocuspocus. Mensen die hier geen genoegen mee namen, of de berekeningen bekritiseerden op de comments-pagina werden daarna door het bedrijf zwartgemaakt.
 

Kickstarter onderzocht de kritiek maar liet het project online staan. In principe wil de site alleen een ‘ontmoetingsplaats’ voor fabrikanten en ‘backers’ zijn, maar kondigde wel een onderzoek aan. Na dit onderzoek werd de IFind-campagne wél meteen opgeschort omdat Kickstarter ontdekte dat:

• Mensen die met het project te maken hadden zich voordeden als onafhankelijke experts.
WeTag fakete dat het project goed liep, door zelf valse ‘pledges’ te doen.
• Geen relevante informatie kon geven over de werking van het product.
• Valse of onvolledige contactinformatie aan Kickstarter zelf heeft gegeven.

Ondertussen blijft WeTag optimistische berichten de wereld in sturen, en geven ze de schuld voor het falen van de Kickstarter aan de negatieve media-aandacht. Eigenlijk vinden ze het niet zo erg dat Kickstarter ingreep, want ‘ze waren zelf toch al van plan om het project te verwijderen.’ Ja, ja…

Het geeft maar weer aan dat je altijd goed op moet letten als je overweegt om een product te crowdfunden. Kijk altijd met een kritisch oog naar bedrijven en hun claims! Dat iets op Kickstarter staat betekent niet automatisch dat het om een betrouwbare partij gaat. In dit geval is een (zéér waarschijnlijke) oplichtingstruc met een sisser afgelopen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kickstarter verijdelt – na enig aandringen – zwendelpraktijken!
Sluiten