Rutger Houweling
Rutger Houweling Gadgets 15 mei 2015
Leestijd: 8 minuten

Kien verovert de wereld met het eerste flexibele geluidssysteem

Liefde voor muziek en goed geluid. Daar begon het jaren geleden allemaal mee. Drie jonge ingenieurs die de markt der speakers willen veranderen en veroveren. Vol trots presenteren ze dan ook Kien, ‘s werelds eerste flexibele geluidsysteem dat er naar onze mening fantastisch uit ziet. We wilden graag meer weten over dit ingenieuze speakersysteem en stelden de boys Jorn, Florent en Sten een aantal vragen.

1. Guys, stel je even voor!

“We beginnen bij Jorn Ouborg, 27-jarige Nederlander, studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft en studeerde af op Integrated Product Design bij Bang & Olufsen. Na zijn afstuderen deed Jorn werkervaring op als product- en user experience designer bij ontwerpbureau Pilotfish. Bij Kien is Jorn de CCO (Chief Creative Officer) en houdt hij zich bezig met het design, de user experience en de marketing. Ook Jorn heeft hiernaast passie voor muziek en speelt graag gitaar.

Als tweede is Florent Gatin, de 27-jarige Fransman aan de beurt. Hij studeerde Mechanical & Design Engineering aan INSA in Lyon, Frankrijk, en specialiseerde zich tot Akoestisch Ingenieur. Hij deed een jaar lang ervaring op bij Bang & Olufsen. Bij Kien is Florent aangewezen tot CEO en heeft hij de verantwoordelijkheid voor de akoestiek.

De derde Kien-baas is Sten Ouborg, broer van Jorn, is 24 jaar oud en in het laatste jaar van zijn studie Systems & Control Engineering aan de faculteit van Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Bij Kien is hij CTO en richt hij zich op het gebied tussen de software en hardware. Sten heeft ervaring in embedded software en software development. Sten speelt ook gitaar en houdt van wielrennen en hardlopen. Om het toch maar even te benoemen.

De laatste ingenieur Thibaut Vuillemin, een 26-jarige Fransman, is de eerste werknemer. Hij studeerde Telecommunications aan dezelfde universiteit als Florent, INSA, en Computer Science aan Université Lyon 1. Thibaut heeft ervaring als software developer bij Alstom Transport in Lyon en bij ARM in Cambridge. Thibaut heeft veel in het theater gestaan en zijn eigen theatergroep opgericht in Lyon.”

2. Vertel eens over de jonge geschiedenis van Kien.

“Jorn en Florent hebben elkaar ontmoet bij Bang & Olufsen in Denemarken. Nadat ze elkaar wat beter leerden kennen en van elkaars werk hadden gehoord en gezien werd er al gesproken van een eventuele samenwerking na hun afstuderen. Jorn studeerde eerder af dan Florent en ging aan het werk in Nederland. Toch hielden Jorn en Florent, en later ook Sten wekelijks Skype-contact om over ideeën te brainstormen. Het idee van Kien ontstond door gedeelde frustratie aan de marketing trucage van de grote audiofabrikanten, die hun ‘wireless’ hi-fi of home cinema systemen altijd zonder bedrading afbeelden. Dit terwijl deze toch echt stroomtoevoer nodig hebben. Daarnaast hadden Jorn en Florent veel plezier van hun draagbare B&O speaker en ontstond het besef dat het vreemd is dat je zo’n extra speaker zou moeten kopen als je vrijheid van beweging zoekt. De boys vroegen zich af waarom dat niet onderdeel zou kunnen zijn van je home audio systeem? En Kien werd ontwikkeld.”

Vier screenshots van Jorn’s iPhone 4 waarin hij Florent het modulaire idee uitlegt. Zijn broertje en Jorn kwamen hierop nadat Florent en Jorn eerder al hadden bedacht om een slim audiosysteem te ontwikkelen dat optimale geluidskwaliteit biedt door de gebruiker in huis te volgen. Zo hadden Florent en Jorn de weken voor deze brainstorm met zijn broertje wekelijks Skype-contact om ideeën te verzinnen en uit te denken.

3. Hoe onderscheiden jullie je met Kien?

“Wij vinden dat we een aantal USPs hebben. Neem audiokwaliteit. We streven naar een audiokwaliteit die gelijk of beter is aan/dan die van de grote audio merken. Het kien systeem vervangt alle systemen van vandaag de dag. Doordat de gebruiker vrij is in de configuratie van het systeem kan het onder andere als home cinema systeem, hi-fi, draagbare speaker(s) en soundbar worden gebruikt.

Daarnaast is er geen setup voor ons systeem nodig. Dankzij een slim algoritme zijn de speakers constant op de hoogte waar ze ten opzichte van elkaar staan. Op die manier weet het systeem automatisch welke speakers het Left kanaal en welke het Right kanaal afspelen in een stereo stream (of Front Left, Rear Left, etc. in een Dolby surround stream). Een andere gave feature is dat het systeem jouw locatie kan herkennen, waarmee Kien de optimale geluidservaring geeft. Dit is overigens een feature en hoeft niet altijd aan te staan.

Tot slot heeft Kien geen verplichte app, in tegenstelling tot sommige andere grote audio merken. Gebruik je favoriete app zoals YouTube, Spotify en Deezer, want zoals in de scène die we in het park opnamen, you’ve got enough apps as it is!

4. Waar komt de naam Kien vandaan?

“De naam Kien komt uit het oud Hollands en betekent zoiets als slim, scherp, pienter. Ons systeem is slim doordat het weet waar jij je als gebruiker begeeft en verzorgt zo een optimale geluidservaring op elke locatie. Daarnaast spreek je het hetzelfde uit als het Engelse woord ‘keen’, wat in het Engels in de uitdrukking ‘to be keen’, wat enthousiast, wordt gebruikt. Het woord keen zelf heeft eenzelfde betekenis als in het Engels: scherp, gespitst op. Nu en in de toekomst zullen onze producten op hun eigen manier intelligentie hebben of ‘smart’ zijn en aangesloten zijn op the Internet of Things.”

5. Wat willen jullie met Kien bereiken?

“Het is onze missie om de gevestigde norm te bestrijden door het comfort van thuis in te passen in de snelle dynamiek van het stedelijke leven. Dit gaan we doen door producten aan te bieden die verbonden zijn (met internet), die eerlijk, gebruiksvriendelijk en mooi ontworpen zijn, tegen betaalbare kosten.”

6. Het design is uniek. Hoe is dit tot stand gekomen?

“Over het algemeen zijn speakers redelijk saai vorm gegeven: vierkante blokken en vaak in neutrale kleuren zoals grijs of zwart. Met Kien willen we weg van die saaie designs die je wegstopt in een hoek. Kien wordt een speaker die in een huishouden thuishoort, en die mensen graag laten zien.

De vorm van de speaker is met opzet rond. De guys vertellen wat over de achtergrond: het Kien-systeem bestaat uit satellites en subwoofers (sats en subs). De sats zijn draagbaar, dus die kun je overal neerzetten. De subs hebben een stroomkabel, dus de sub functioneert als een laadstation voor de sats. Je kunt de sats opladen door ze simpelweg op de sub zetten. Als je sats op de sub worden opgeladen, kun je het volledige systeem horizontaal neerleggen als een soundbar, maar ook verticaal. Als je het systeem verticaal neerzet, kun je de sats in alle richtingen draaien om je geluid te richten. Hiervoor is het cruciaal dat de speakers rond zijn.”

7. Werkt Kien wireless? Hoe zit dit met een ingebouwde accu?

“Je laadt de sats op door ze op de sub te plaatsen. Het opladen gebeurt door een connector in de zijkant van de sats en subs. We hebben het met onze fabrikant gehad over het gebruik van induction charging, zoals je tegenwoordig met telefoons kunt doen (zoals bijvoorbeeld Qi, wat IKEA in sommige meubels wil gaan verwerken). Op het moment is induction charging echter alleen nog maar voor telefoons (laag voltage, laag vermogen) beschikbaar, maar Qi is nu bezig met het ontwikkelen van een medium en high power oplossing waar wij in de toekomst zeker gebruik van willen maken. Stel je voor: een Kien sat die op een boekenplank ligt en je nooit hoeft te verplaatsen naar je sub!

Daarover gesproken: Als mensen een sat altijd op een bepaalde plek gebruiken en geen zin hebben om hem af en toe naar de sub te verplaatsen, bieden we ook een power dock aan.”

8. Kien werkt met veel apps samen – kunnen jullie daar iets meer over vertellen?

“Zoals eerder gezegd: sommige audiomerken hebben een product waarbij dat alleen met hun app werkt. Dit lijdt tot een grote frustratie bij een hoop gebruikers van die merken (heb zelden iemand positief over de Sonos-app horen praten). Dit willen we wegnemen door Kien compatible te maken met alle (grote) muziek- en video-apps. Kien is ook cross-platform dus je kunt het gebruiken met Mac OS X, Windows en Linux.”

9. Hoe wordt Kien met je telefoon verbonden?

“De sats hebben twee standen: grouped en individual. In de grouped stand stream je je audio via het netwerk, Wifi of ethernetkabel, naar de sub. De sub streamt vervolgens de audio via Bluetooth naar alle dichtstbijzijnde sats die in de grouped stand staan.

In de individual stand is de sat zichtbaar voor Bluetooth-apparaten (dus kun je ‘m in het lijstje met beschikbare Bluetooth-apparaten bij je Bluetooth-instellingen vinden). De sat werkt dan zoals elke andere Bluetooth speaker of koptelefoon. Je kunt je muziekspeler in diezelfde Bluetooth-instellingen met de sat verbinden. Als je apparaat over NFC beschikt kun je ‘m ook middels een simpele touch verbinden. Je kunt overigens ook meerdere sats samen gebruiken. Je verbindt dan met één van de sats, en die beveelt de andere sats wat ze moeten spelen. Je kunt schakelen tussen de grouped en individual stand door op een knopje achterop de sat te drukken, maar de sat zal ook naar de grouped stand gaan als je hem aantikt met een NFC device, en de sat zal naar de individual stand gaan als je hem op de sub plaatst.”

10. Stel Kien wordt een groot succes, hoe zien jullie de toekomst tegemoet?

“We blijven Kien uiteraard doorontwikkelen. Zoals eerder genoemd gaan we inductive charging gebruiken zodra dat voor hogere vermogens beschikbaar is. We blijven de bruikbaarheid van Kien verhogen door de compatibiliteit met apps te vergroten. Een toepassing waar in de toekomst naar wordt gekeken is gaming en de toepassing in virtual reality. We zijn ook al een bezig geweest met uitbreidingen die je aan een Kien-systeem kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een connected platenspeler of een gitaarplug waarmee je je gitaarspel op je Kien-systeem hoort.

Te koop

Fan van de guys en van Kien? Ze zijn hier een crowdfunding op Indiegogo gestart waarop je Kien kunt aanschaffen. Vanaf omgerekend 115 euro bemachtig je je eerste Kien sat. In maart 2016 ligt-ie dan bij je op de deurmat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kien verovert de wereld met het eerste flexibele geluidssysteem
Sluiten