Noah Korevaar
Noah Korevaar Culture 5 jun 2018

Impact van smartphones: kwart 13-jarigen bijziend, toekomst nog erger

Kinderen mogen van hun ouders vaak maar beperkte tijd naar een klein beeldscherm kijken, omdat het slecht voor je ogen zou zijn. De een wuift het weg als nergens op gebaseerde paniek, de ander voorspelt grote schade. Een lopend onderzoek van het Erasmus MC onder duizend kinderen laat zien hoe groot het probleem echt is. Spoiler: heel groot.

Kwart 13-jarigen bijziend

De kinderen vallen in Generation R. Het onderzoek begon toen ze zes jaar oud waren, nu zijn ze inmiddels dertien. Van de duizenden kinderen was aanvankelijk 2.5 procent bijziend. Nu ze dertien zijn, kan maar liefst 25 procent niet goed in de verte kijken.

Schrijf je in voor Ontbytes! ?

En ontvang het tofste technieuws in je inbox!.
[revue_subscribe]

Het onderzoek is overigens enkel onder Rotterdamse kinderen gehouden, maar er is geen reden om te vermoeden dat het niet representatief is voor heel Nederland.

Sterker nog, het is een trend die men wereldwijd ziet: “In Zuid-Oost Azië bijvoorbeeld zijn de percentages nog veel hoger dan bij ons,” aldus Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC.” Bij ons neemt het toe. Dat is al lang een trend, maar we hadden toch niet verwacht dat bij de huidige dertienjarigen een kwart al bijziend zou zijn.”

De onderzoekers verwachten dat maar liefst 50 procent van kinderen op hun 21e bijziend zal zijn.

Meer naar smartphone en tablet turen

Waar is die flinke stijging dan aan te danken? Volgens de onderzoekers komt het door de verandering in leefstijl. “We denken dat tablet- en smartphonegebruik voor deze generatie een extra risicofactor is. Als je heel veel leest of heel veel dichtbij kijkt en heel weinig buiten komt, dan gaat het oog groeien als gevolg van die omgevingsfactoren. Dan wordt het oog bijziend. Als je in je schrift kijkt op school of op je tablet, dan kun je alles nog goed zien. Maar als je in de verte op het bord kijkt, zie je niet meer scherp.”

meisje smartphone

Door tablets en smartphones kijken kinderen lang achter elkaar naar een punt dat zeer dichtbij hun ogen licht. Men adviseert al jarenlang om tussendoor naar een ver punt te kijken, al is het maar twintig seconden, elke tien minuten. In de praktijk blijkt het echter knap lastig om daar bij stil te staan.

Het advies van de onderzoekers is daarin ook vrij drastisch, doch nodig: “Dit kun je voorkomen door een tijd te bepalen, afspreken om niet zo lang achter de tablet of telefoon te zitten”, adviseert Polling. “Bijvoorbeeld: we gaan twintig minuten op de telefoon, daarna kijken we twintig minuten in de verte, zodat onze ogen iets anders doen.”

Toekomstbeeld

Ook adviseert de onderzoeker scholen en ouders om kinderen naar buiten te sturen, het liefst twee uur per dag. Dat is in het dagelijkse leven anno 2018 voor de meeste gezinnen hoogstwaarschijnlijk zeer lang.

De keerzijde? Opticiens melden dat de verkoop van kinderbrillen- en monturen rap toeneemt. Harde cijfers ontbreken helaas, maar het is duidelijk dat het segment rap groeit

Ondertussen gaat het onderzoek onder de Rotterdamse kinderen gewoon door. De verwachtingen voor de metingen bij 21 jaar zijn alvast allesbehalve geruststellend. De onderzoekers verwachten dat maar liefst 50 procent van kinderen op hun 21e bijziend zal zijn. Dit is dus nog maar het begin..

?Lees ook: Top 5 nieuwe gadgets uit de Action, Lidl en Aldi folder: week 23

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NOS

Reageer op artikel:
Impact van smartphones: kwart 13-jarigen bijziend, toekomst nog erger
Sluiten