David van Benthem
David van Benthem | LinkedIn Tech 13 februari 2020

Klappen bij Youtube: een belangrijke feature van Twitch wordt geïmiteerd

Youtube gaat het mogelijk maken om als kijker te klappen voor jouw favoriete Youtuber. Om te klappen betaal je een geldbedrag.

Zo kan jij bepaalde vloggers of content creators op hun kanaal steunen. Opvallend is dat de animatie van het geklap alleen aan jou wordt vertoond. Dat is een belangrijk verschil met streamingdienst Twitch, waar iedereen van jouw donatie op de hoogte wordt gebracht. 

In specifieke landen beschikbaar

Deze nieuwe toevoeging is helaas nog niet beschikbaar in Europa. Alleen in acht landen waaronder de VS, Japan en India is de feature beschikbaar. Daar kan je alleen op je computer klappen en dus niet via je telefoon. 

Youtube heeft al eerder laten zien een geduchte concurrent te willen worden van Twitch. Zo ging Google, eigenaar van Youtube, al eerder een overeenkomst aan met gaming studio Activision Blizzard. E-sports competities van de populaire games Call of Duty en Overwatch worden daarom door Youtube uitgezonden. 

Youtube is niet de enige serieuze concurrent voor Twitch. Facebook Gaming en Mixer van Microsoft presenteren zich ook als rivalen in het landschap van streamingdiensten voor games. 

Facebook lanceerde in 2018 zijn eigen streamingplatform voor games. Het bedrijf van Mark Zuckerberg biedt streamers daarnaast de mogelijkheid om via groepen, livestreams en Instant Games (een soort minigames) te connecten. Microsoft kocht al vier jaar geleden de streamingdienst Beam op en koos er met Mixer ervoor niet alleen een platform te zijn voor de eigen Xbox. 

Dota 2
Dota 2 is een van de meest populaire esports (Afbeelding: AFP / China OUT)

Gaat Youtube Twitch inhalen?

Het videoplatform van Google wist afgelopen jaar het aantal bekeken uren op zijn gaming platform met 46 procent te vergroten door Youtube Gaming samen te voegen met Youtube zelf. Uit een rapport van Streamlabs en Newzoo blijkt juist dat Twitch in het laatste kwartaal van 2019 voor het eerst te maken kreeg met een dalend aantal kijkers. 

Dat het applaus bij Youtube beperkt blijft tot een aantal landen, is logisch. Populaire e-sports zoals PUBG Mobile en Mobile Legends: Bang Bang doen het vooral goed in landen als India en Brazilië. Beide e-sports worden uitgezonden door Youtube.

Voorlopig is het nog onduidelijk waar de echte klappen gaan vallen. Met Microsoft, Facebook en Google heeft marktleider Twitch te maken met concurrentie van formaat. De nieuwe applausfunctie van Youtube bewijst wederom de rivaliteit met Twitch. Het is duidelijk dat Youtube wil uitgroeien tot hét platform waar jij naar je favoriete e-sports gaat kijken.  

Reageer op artikel:
Klappen bij Youtube: een belangrijke feature van Twitch wordt geïmiteerd
Sluiten