Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 29 jan 2019

Klasgenoot Zuckerberg: ‘Helft van Facebook is volledig nep’

Facebook kan er nog wel een schandaaltje bij gebruiken. Criticus Aaron Greenspan beweert dat meer dan de helft van alle Facebook-gebruikers nep is. Volgens hem heeft het sociale netwerk geen accurate manier om het aantal daadwerkelijke actieve gebruikers te meten.

Facebook en nepaccounts

Oftewel, Zuckerberg en Co. kunnen niet op een accurate wijze het kaf van het koren scheiden. Volgens Greenspan zijn alle cijfers die het sociale netwerk deelt dan ook veel te positief. Het daadwerkelijke aantal actieve maandelijkse gebruikers ligt volgens hem veel lager.

Greenspan is geen vreemde voor Zuckerberg. De criticus is een voormalig Harvard-klasgenoot van de Facebook CEO. In 2009 settelde Facebook een rechtszaak met Greenspan over het gebruik van de term ‘The Face Book’.

Naast een gestolen naam beweert Greenspan nu dus echter dat er meer niet klopt bij Facebook:

“Het feit is dat Facebook nu niet en nooit zal weten hoe groot haar probleem met neppe accounts is. Als je al die factoren meeneemt, dan is naar schatting meer dan 50 procent van alle huidige actieve maandelijkse Facebook-gebruikers nep.”

Apple-analist doet boekje open: ‘Het tij gaat keren’

Korrel zout en antwoord

Het sociale netwerk weerlegt de conclusies: “Dit is absoluut onjuist, en verantwoordelijke verslaggeving vraagt om het rapporteren van feiten, zelfs als het om nepaccounts gaat.”

Het is dan ook wijs om de strijd die Greenspan voert met een korrel zout te nemen. Of hij echter onzin verkondigt of niet, investeerders lijken er wel naar te luisteren. Kort nadat zijn rapport gepubliceerd werd, doken de aandelen van Facebook meteen in waarde.

Meerdere zinnen in zijn rapport herinneren de lezer er in ieder geval aan dat hij absoluut niet onpartijdig is: “Mark Zuckerberg is op geen enkele objectieve manier een genius te noemen.”

Maar ja, los van zijn geschiedenis met het bedrijf zal er zeker een kern van waarheid in het rapport zitten. Sterker nog, Facebook heeft zelf in het verleden al toegegeven dat het met een flink nepaccounts-probleem kampt.

In 2017 noemde het bedrijf nog 270 miljoen accounts die wellicht in die categorie kunnen vallen. Dat is echter nog steeds veel minder dan wat Greenspan beweert. Het sociale netwerk heeft immers meer dan 2 miljard gebruikers.

Plainsite

Reageer op artikel:
Klasgenoot Zuckerberg: ‘Helft van Facebook is volledig nep’
Sluiten