Ilona Braam
Ilona Braam Tech 27 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Een klaslokaal vol tekenende robotten met een eigen karakter

Zoals we al vaak hebben gezien in science fiction films, lijkt het in de werkelijkheid steeds een stapje dichterbij te komen: robots die alles kunnen wat wij ook doen en uiteindelijk de wereld overnemen. In de kunstinstallatie van Patrick Tresset op het Merge Bankside festival draait het allemaal om robots. Gelukkig gaat het hier niet om killer robots, maar om jonge pupillen die in een klaslokaal aan het leren zijn.

kunstinstallatie met tekenende robots

Je portret laten tekenen door robots tijdens een tekenles

De installatie bestaat uit twee klaslokalen, waarvan er één is ingericht als een tekenles met verschillende bankjes voor de “leerlingen” om aan te schetsen. Als bezoeker kun je als tekenmodel meewerken aan het project. Terwijl je poseert word je kritisch bestudeerd door de robots terwijl ze je al driftig schetsend op papier toveren. De tekenles duurt 30 tot 40 minuten, waarna de tekeningen worden toegevoegd aan de collectie.

Een verlegen robot in een klaslokaal met robotklasgenootjes

In een tweede klaslokaal zijn twintig robotpupillen druk bezig te studeren. Elke robot vertoont een bepaalde karaktereigenschap, welke zijn of haar gedrag beïnvloedt. Zo is er een verlegen robot, één die zich snel verveelt en zelfs een nerd. Ook is er een robot die snel raakt afgeleid door de activiteiten van de bezoekers in het klaslokaal. Deze  scène is geïnspireerd door de jeugdherinneringen van de artiest in combinatie met de fictionele nostalgie van Franse lagere scholen in de jaren 70.

Robots in klaslokaal

Hoewel deze robots redelijk onschuldig zijn, worden er langzaam aan ook ander soort meer indringende robots gebouwd. Zo loopt er in Dubai een politierobot rond om je in de gaten te houden. En daar blijft het helaas niet bij, de robocop kan je ook nog eens verkeersboetes laten betalen. Daar begint het toch al wat enger te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Een klaslokaal vol tekenende robotten met een eigen karakter
Sluiten