Rutger Houweling
Rutger Houweling Fotografie 14 aug 2012

Klein en krachtig: De Nikon Coolpix S9300 (review)

Wanneer je op vakantie bent wil je niets liever dan mooie foto’s maken van die nog mooiere bezienswaardigheden, toch?! Je wilt niet altijd met zo’n zware spiegelreflex sjouwen, daarom is een goede compact van harte welkom. Aangezien die mooie trekpleisters soms iets te ver weg staan is het ook aangenaam als er een goede optische travelzoom in je compact zit. Dit is de reden waarom we de Nikon Coolpix S9300 graag wilden reviewen. Nikon zet de cam als I AM SUPERZOOM in de markt, dus dat wilden we wel even checken.

Features

Voordat we laten zien wat voor beelden deze cam produceert, eerst een kleine samenvatting over de features. De slanke S9300 (108,7 x 62,3 x 30,6 mm / 215 gram) heeft een NIKKOR-objectief met 18x optische zoom (zoombereik is 25 – 450mm) met een 1/2,3-inch CMOS 16-MP sensor. De brandpuntsafstand ligt tussen de 4,5 – 81,0 mm en de camera fotografeert met een diafragma van f/3.5 – 5.9. Helaas is de cam niet voorzien van de zogeheten PASM-standen, waarmee je zelf de sluitertijd en het diafragma kunt instellen om wat invloed te krijgen op je beelden. Met een volle batterij kun je zo’n 200 shots maken. Helaas geen hoogstaande levensduur dus.

Verder zit er een vibratiereductie in de lens en heeft het een ingebouwde gps-voorziening. Met deze laatste feature kun je je foto’s voorzien van de juiste locatiegegevens. Benieuwd naar alle specificaties en kenmerken? Check ze hier.

Design + Interface

We gaven al aan dat de S9300 met zijn 108,7 x 62,3 x 30,6 mm en 215 gram een slanke en lichte compact is. Dit hoeft niet altijd positief te zijn, want hierdoor kan een camera wel eens ‘cheap’ aanvoelen. Dat is bij deze Nikon niet het geval. Door zijn ietwat langwerpige design ziet de body er vlak en strak uit en voelt ook goed in de hand. Mede door het gripvlak op de achterkant houdt je duim een natuurlijke houding aan. Je wilt natuurlijk niet dat de cam van de Sagrada Família valt terwijl je prachtige foto’s van het uitzicht maakt. De sluiterknop is makkelijk te bedienen en de ingebouwde flits schuift mooi naar buiten wanneer deze geactiveerd wordt. Op het 3-inch LCD scherm kun je de foto’s prima bekijken.

Waar wij iets minder fan van zijn is dat de statiefdraad niet direct onder de lens zit, maar aan de zijkant. Niet dat je vaak een statief zult meenemen op vakantie, maar een klein statief kan handig zijn voor groepfoto’s. Je zult dus moeten balanceren om de cam goed recht te krijgen.

Over de interface zijn we ook iets minder te spreken. Het blijft de standaard saaie interface zoals we gewend zijn van de Nikon compacts. De besturing is daardoor prima en overzichtelijk, maar reageert soms haperig. Ook laat de camera geen histogram zien (wel een elektronisch kompas, als je deze hebt ingeschakeld) en zijn de pictogrammen op het beeld tijdens het fotograferen niets bijzonders.

De cam is verkrijgbaar in het rood, zilver, zwart en blauw. Wij zijn niet zo’n fan van de blauwe en rode variant, omdat deze in combi met de plastic voorkant de body er minder strak uitziet. Check de gallery voor een impressie van de camera en de interface.

Fotografie

Het is tijd om te zien of de I AM SUPERZOOM zijn slogan waarmaakt. Goede kwaliteit binnen de fotografie is iets wat steeds meer als standaard wordt gezien. Ook de goedkopere cam’s moeten kwaliteit leveren en wordt de consument steeds kritischer op de camera’s in smartphones. Een 16-MP sensor en 18x optische zoom is niets speciaals meer dus is de S9300 wel zo’n topper? Zonder vergelijkingsmateriaal van andere merken zijn wij tevreden. We beginnen NATUURLIJK bij de zoom.

Zoom

Om de kwaliteit van de volle 18x optische zoom te testen zijn we op een zonnige dag het park ingedoken. Je gaat ervan uit dat het op vakantie mooi weer is dus hebben wij ons hierop ingesteld (+ de cam). Zoals je in de onderstaande gallery wellicht kunt zien is dat de optische zoom een echte topper is. Er is weinig kwaliteitsverlies te zien en de beelden blijven in hoge resolutie enorm scherp. De ingezoomde foto’s zijn vanuit dezelfde stand genomen als de uitgezoomde foto’s, waardoor het goed zichtbaar is hoe ver je kunt inzoomen. Verder is er geen ruis te bekennen. Wanneer je tijdens je ‘zonnige’ Londen-trip vanuit de Londen-Eye de klok van de Big Ben op de foto wil zetten heb je met de S9300 een goede in handen!

Functies

De Coolpix S9300 van Nikon is niet alleen bedoeld om mee te zoomen. Je hebt nog veel meer opties om te fotograferen. We zullen de opties laten zien die je ‘echt’ nodig hebt. Om te beginnen kun je met de snelkeuzedraaiknop de opties glimlachherkenning, nachtmodus en tegenlicht kiezen. De glimlachherkenning zorgt ervoor dat wanneer je lacht, de camera automatisch een foto maakt. Het grappige is dat het echt werkt! Hierdoor krijg je geen sombere gezichten meer in je vakantieplakboek. De nachtmodus is bedoeld om in een donkere omgeving te fotograferen zonder bijvoorbeeld de flits te gebruiken. Over deze functie zijn we minder te spreken. De kwaliteit is namelijk niet goed en er is beweging te zien op de foto. Het kan ook aan onze fotografie-skills liggen, maar de automatische modus waarbij de flits wordt gebruikt is ondanks het directe licht een beter idee. De tegenlicht optie is OKE. De camera flitst automatisch in wanneer je tegen de zon in fotografeert. Je object wordt inderdaad belicht, maar er komen ook rode vlekken op het beeld. Dit lijkt ons niet echt de bedoeling en een zonnekap op je compact is ook niet zo chill. Bekijk hieronder een aantal shots die wij met de nachtmodus- en tegenlichtoptie maakten.

Een andere functie die je via de snelkeuzedraaiknop kunt gebruiken zijn de effecten. Niet heel boeiend, maar wanneer je van wat afwisseling houdt of wanneer je je verveelt een prima optie. Je hebt de keuze uit de speciale effecten: Soft, Sepia, Zwart Wit, Overbelichting en Onderbelichting. Check de foto’s om een indruk te krijgen van deze effecten.

De laatste functie die nog steeds leuk blijft op camera’s zijn de panorama’s. Via scene op de snelkeuzedraaiknop heb je de keuze uit de gebruikelijke mogelijkheden zoals portret, close-up, landschap en zonsondergang (19 in totaal). Binnen deze functie is het ook makkelijk om 360º en 180º panorama’s te maken. De compact geeft aan welke richting (horizontaal/verticaal) je op moet bewegen en wanneer je moet stoppen. Very easy alleen de kwaliteit is niet zo boeiend! Hieronder vind je een aantal gemaakte panorama’s.

180º panorama’s: (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

360º panorama’s: (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

We willen met de automatische mode het fotografiehoofdstuk afsluiten. Gelukkig gaat niet alles automatisch en kun je echt wel een klein beetje invloed uitoefenen. Zo kun je de kleurtoon, levendigheid en helderheid aanpassen voordat je die perfecte foto maakt. Ook kun je de flitser aan- en uitzetten en de ISO veranderen. Je hebt de keuze uit 125, 200, 400, 800, 1600, 3200. Dit kan nog wel eens van pas komen wanneer je van die romantische zomeravonden in Venetië wil vastleggen. Probeer dan wel ISO 3200 te vermijden, want door de ruis zijn je beelden niet meer zo romantisch. Check onderstaande beelden voor de vergelijking tussen ISO-125 & ISO-3200.

Video

Zoals we al vaker aangeven: ‘Een compact kan niet meer zonder een Full-HD filmfunctie (1080p: 1920 x 1080).’ Met de pauzeknop kun je ervoor kiezen op een andere plek verder te filmen. Zeer prettig als je moeite hebt om verschillende films aan elkaar te editen. Ook nu kun je weer 18x optisch zoomen, alleen heeft de camera behoorlijk veel moeite om zich te focussen. Het scherpstellen gaat langzaam, en vooral de close-up-objecten blijven na het zoomen onscherp.

Conclusie

Wanneer je je tijdens je trip niet in het zweet wil sjouwen met een spiegelreflex is dit een prima cam om mooie shots mee te maken. Met een adviesprijs van €329,- heb je een top travel-fotografen-koopje. De 18x optische zoom is erg goed en de classic automatische mode doet zijn werk. Het is echt een camera wanneer je van niet teveel features houdt en vooral overdag gaat fotograferen. Daarbij ziet de Coolpix er ook mooi uit.

We eindigen natuurlijk weer met een mooi plaatje uit de natuur:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Klein en krachtig: De Nikon Coolpix S9300 (review)
Sluiten