Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 29 okt 2019

OmniVision ontwikkelt kleinste camera ter wereld: zo ‘groot’ als zandkorrel

Een speciale camera van nog geen halve millimeter ‘groot’, is zojuist opgenomen in het Guinness Book of Records. De sensor van OmniVision met het formaat van een zandkorrel is officieel de kleinste camera ter wereld.

Het bedrijf OmniVision Technologies uit Californië heeft deze kleine sensor van 0.575 bij 0.575 millimeter ontwikkeld. Het kleine stukje technologie is in staat om videobeelden te leggen in een 200 x 200 resolutie tot 30fps.

OmiVision ontwikkelt kleinste camera ter wereld voor medische sector

Een resolutie van 200 x 200 pixels lijkt misschien niet veel. Maar voor de toepassingen waarvoor hij wordt gebruikt is dit meer dan voldoende. De sensor is namelijk niet bedoeld voor het grote publiek als camerasensor in de medische sector. In het bijzonder voor operaties.

kleinste camera OmniVision
Het gebruik van camera’s tijdens een medische ingreep (Bron: OmniVision)

Microscopische camera is grote hulp voor artsen

De sensor, genaamd OV6948, werd in eerste instantie ontwikkeld voor endoscopen. Dat is het apparaat waarmee de arts via een al dan niet flexibele buis in het lichaam van een patient kan filmen en zo onderzoek kan doen.

Omnivision stelt dat doordat de sensor weinig energie verbruikt, hij minder warmte genereert aan het uiteinde van de endoscoop. Dit geeft meer comfort voor de patient. Daarnaast maakt dit het gemakkelijker om uitgebreider onderzoek te doen en langere ingrepen uit te voeren.

Het is een bijzondere klein cameraatje. Door zijn haast microscopische formaat kan de camera worden gebruikt voor onderzoek in de kleinste aderen. Dat helpt chirurgen met opereren. Dit mede dankzij het 120-graden zicht dat de camera geeft, en de mogelijkheid om op afstanden van 3 tot 30 millimeter te filmen.

Meer toepassingen mogelijk volgens OmniVision

Naast deze toepassing zijn er meer mogelijkheden voor de sensor, zoals gebruik in de tandheelkunde, diergeneeskunde, industrieel gebruik en voor forensisch onderzoek. Nee je zal deze mini-camera inderdaad niet gebruiken om fantastische landschapsfoto’s en portretten mee te schieten. Maar het is desalniettemin een enorm tof stukje technologie.

Reageer op artikel:
OmniVision ontwikkelt kleinste camera ter wereld: zo ‘groot’ als zandkorrel
Sluiten