Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Science 17 maart 2020

Bijzondere vondst: kleinste dinosaurus ooit gevonden in 100 miljoen jaar oude amber

Het woord ‘dinosaurus’ roept waarschijnlijk een beeld op van een angstaanjagend en gigantisch reptiel. Niet alle dino’s waren echter groot; ze kwamen in allerlei soorten en maten. Pantheologen hebben nu waarschijnlijk de kleinste soort ooit ontdekt in een stuk amber.

De schedel van de dinosaurus werd ontdekt in Myanmar door Chinese pantheoloog Lida Xing en zijn collega’s. De bijzondere vondst werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Opmerkelijke vondst super kleine dinosaurus schedel

De piepkleine dinosaurus kreeg de naam Oculudentavis khaungraae. Het fossiel in het stukje amber is de kleinste prehistorische dinosaurus ooit gevonden. Volgens het onderzoek gepubliceerd in Nature is de schedel zo’n 1,5 centimeter lang, van de achterkant van het kopje tot aan de punt van de snavel. Dit is ongeveer zo groot als je duimnagel. Dat maakt deze dinosaurus ongeveer even groot (of klein) als een bijkolibrie.

Het fossiel is naar schatting zo’n 99 miljoen jaar oud en stamt uit het Mesozoïcum, de tijd waarin er nog geen continenten waren en dinosaurussen onze aardkloot bewoonden. De pantheologen hebben in de laatste jaren meerdere bijzondere fossielen gevonden in Myanmar en andere delen van Zuid-Oost Azië. Zo vonden ze onder andere dinosaurus-staarten, baby vogels en nieuwe (maar dus eigenlijk oude) insecten. Deze vondst springt er echter uit door het kleine formaat.

amber schedel dinosaurus
Het fossiel van de Oculudentavis khaungraae in hars
(Afbeelding: XING Lida / China University of Geosciences / AFP)

Mini dino was een vogel met tanden

Een fossiel maakt je hoogstwaarschijnlijk nieuwsgierig naar hoe de dinosaurus er uit zag voordat hij terecht kwam in dit stukje hars. Het enige dat bewaard is gebleven is echter de schedel van het beestje. Ondanks dat het onderzoeken van een stuk amber moeilijkheden met zich meebrengt, kunnen de onderzoekers al wel zeggen dat het gaat om een vogel met tanden. Vandaar de naam Oculudentavis khaungraae, wat is afgeleid van ”toothed eye bird” in Latijn.

Pantheologen kunnen op verschillende manieren afleiden waar de dinosaurus leefde en of het een nacht- of dagdier was. Daarvoor doen ze uitgebreid onderzoek naar de structuur van de botten in de schedel en de plaats van de ogen. Bekijk hier een simulatie van hoe de vliegende dino er wellicht uitzag volgens de onderzoekers van de China University of Geosciences in Beijing.

kleinste dinosaurus schedel amber
Een interpretatie van hoe de Oculudentavis khaungraae er misschien uit zag
(Afbeelding: Zhixin Han / China University of Geosciences / AFP)
Reageer op artikel:
Bijzondere vondst: kleinste dinosaurus ooit gevonden in 100 miljoen jaar oude amber
Sluiten