Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 6 mrt 2018

Kleuter zorgt dat de iPhone van zijn moeder voor 48 jaar vergrendeld is

We weten allemaal wat er gebeurd als je de ontgrendelcode van je iPhone te vaak verkeerd intoetst. Je krijgt dan het bericht dat je even geduld moet hebben voordat je het opnieuw mag proberen. Dat begint vaak bij een seconde of dertig, maar kan als je maar vaak genoeg in de fout gaat flink oplopen. Het kan zelfs zo uit de hand lopen dat je een halve eeuw geduld moet hebben. 

Die les leerde een vrouw uit Shanghai op de harde manier. Net als zoveel moeders gaf ze haar iPhone aan haar dochter zodat ze ophield met zeuren. Dat dit toch niet zo’n goed idee was, ontdekte ze toen ze het toestel weer terugkreeg. Op het scherm stond namelijk dat ze het over 25.113.676 minuten opnieuw mocht gaan proberen. Haar twee jaar oude dochter had namelijk veel te vaak de verkeerde code ingevuld.

iPhone voor 48 jaar vergrendeld

Een snelle rekensom leert ons dat dit meer dan 48 jaar is. Zo lang kon de vrouw natuurlijk niet wachten. Ze legde daarom het probleem voor bij de Apple Store, maar ook daar konden ze haar niet helpen. Volgens de Apple Genius had ze nog maar twee opties. Bijna vijftig jaar wachten of de iPhone terugzetten naar de fabrieksinstelling.

Zoveel jaar is natuurlijk absurd, maar het had nog erger gekund. Haar toestel had ook voor tachtig jaar vergrendeld kunnen worden. Dit kan gebeuren omdat in sommige versies van iOS het beveiligingssysteem een nogal bijzondere opbouw kent. Als je de toegangscode te vaak verkeerd intoetst, wordt je eerst een minuut buitengesloten. Vervolgens loopt dit op naar vijf minuten, een half uur en vervolgens een willekeurige hoeveelheid tijd.
Dit artikel verscheen eerder op Manners.

Update je iPhone

In die laatste stap zit het probleem. Deze willekeurige periode kan namelijk een uurtje zijn, maar ook oplopen tot tachtig jaar. Alles daartussen is mogelijk. Als je trouw je iPhone update heb je trouwens weinig te vrezen. Dit probleem treed namelijk vooral op bij mensen die hun iPhone jailbreaken en nog op een oude versies van iOS draaien.

Reageer op artikel:
Kleuter zorgt dat de iPhone van zijn moeder voor 48 jaar vergrendeld is
Sluiten