Zo zet je de klik van het sluitergeluid op je iPhone aan of uit bij een foto

Apps Jeroen Kraak 24 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Fotograferen met je iPhone is natuurlijk genieten. Toch kan het nog beter door het sluitergeluid van je iPhone aan of uit te zetten. Wij vertellen je hoe je de klik aan of uit kunt zetten.

Fotograferen is net zoals een eerste date: de klik is er, of juist niet. In dit geval hebben we het over het sluitergeluid dat je hoort als je een foto maakt op je iPhone. Sommigen vinden het storend terwijl de echte liefhebber de oude fotografieromantiek niet kunnen missen. Maar hoe zet je het nu aan of uit?

De klik op je iPhone

Het sluitergeluid, oftewel de klik, komt van de spiegelreflexcamera. De actie zorgt ervoor dat de sluiter van je camera gesloten wordt, waardoor er geen licht meer op de sensor kan komen. Het zorgt er dus voor dat je de foto krijgt die je wil.

Hoewel dit in spiegelreflexcamera’s nog gebeurt, is die fysieke actie niet meer het geval bij een systeemcamera of een iPhone. Het sluitergeluid heeft daarop geen enkele functie en is er puur aan toegevoegd voor het gevoel. Zo lijkt het door die klik alsof je een ouderwetse foto maakt.

Goed de klik kun je dus gewoon horen op je iPhone, maar hoe zet je het sluitergeluid aan of uit? Dat heeft alles te maken met de geluidsknoppen aan de zijkant van je telefoon.

Sluitergeluid voor een foto aanpassen

Je kunt het volume van het sluitergeluid aan- of uitzetten of luider en stiller. Om dat te beheren neem je de volgende stappen:

  1. Schakel in de Camera-app op je iPhone de fotomodus in.
  2. Open het bedieningspaneel door aan de rechterbovenkant naar beneden te vegen.
  3. Daar stel je volumebalk precies in op het niveau dat je wil hebben.
  4. Veeg het scherm omhoog en nu hoor je de klik van het sluitergeluid op het volume dat jij wil.
iPhone 15 krijgt bijzondere camera die nog betere foto's maakt
De iPhone 14 Pro. (Afbeelding: Unsplash/Omar Al Ghosson)

Toch is er wel iets bijzonders aan de hand. In sommige landen is het sluitergeluid niet uit te zetten. Waarom is onduidelijk, maar wellicht heeft dit te maken met lokale wetgeving te maken, zodat andere mensen weten wanneer je een foto neemt.

Gloednieuwe iPhone- en iPad-app is een must voor elke filmliefhebber

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen