Hoe de klimaatverandering (bijzondere) invloed heeft op opstijgende vliegtuigen

Er is veel informatie te vinden over de effecten van luchtvaart op klimaatverandering. Die effecten van de enorme CO2-uitstoot zijn onmiskenbaar en serieus. Maar heb je er wel eens over nagedacht welke effecten klimaatverandering op luchtvaart heeft?

Deze vraag heb je jezelf wellicht niet eerder gesteld. Waarom zou je ook? Een nieuw onderzoek heeft deze vraag voor je gesteld met als uitkomst: klimaatverandering bemoeilijkt het voor vliegtuigen om op te stijgen.

Onderzoek naar effecten klimaatverandering op luchtvaart

Het onderzoek werd gepubliceerd in Climatic Change; een wetenschappelijk tijdschrift waarin wetenschappelijke studies naar klimaatverandering worden gepubliceerd. Het onderzoek gaat over de impact van klimaatverandering op Griekse vliegvelden.

Uit het onderzoek blijkt dat de hogere temperaturen en zwakkere wind ten gevolge van klimaatverandering, het moeilijker maken voor vliegtuigen om op te stijgen. Dit betekent dat op de lange termijn vliegtuigen minder passagiers en vracht kunnen vervoeren maar wel dezelfde hoeveelheid brandstof nodig hebben.

vliegveld onderzoek klimaatverandering Kreta
Het vliegveld op het Griekse eiland Kreta (Bron: ANP / Costas Metaxakis / AFP)

Hoe warmere lucht en minder wind opstijgen bemoeilijken

Warme lucht heeft een lagere dichtheid. De motoren en vleugels van vliegtuigen hebben echter een bepaalde luchtdichtheid nodig voor het opstijgen. Wanneer de lucht warmer is dan heeft een vliegtuig volgens het onderzoek een langere aanloop nodig om op te stijgen.

Daarnaast gaan de resultaten van dit onderzoek ook over wind. Wie aan klimaatverandering denkt, denkt meestal eerst aan temperatuur. Maar ook de wind verandert ten gevolge van klimaatverandering: hij waait minder hard en verandert van richting.

Bij de aanleg van vliegvelden wordt altijd rekening gehouden met de windrichting. Die is van belang voor het opstijgen en landen van vliegtuigen. De veranderende wind kan daardoor op lange termijn een probleem worden voor vliegvelden met een korte landingsbaan. Er zijn veel van deze korte landingsbanen op de Griekse eilanden, maar bijvoorbeeld ook op andere eilanden of vliegvelden in een bergachtige omgeving.

Schiphol onderzoek klimaatverandering
Opstijgend vliegtuig op Schiphol (Afbeelding: ANP/ Nils van Houts)

Onderzoeksresulaten ook elders relevant

De resultaten van dit onderzoek gaan in het specifiek over Griekse vliegvelden. Het is dus niet mogelijk om te zeggen dat de resultaten ook gelden op andere locaties. Wel biedt het onderzoek als voorbeeld voor analyses die ook bij andere vliegvelden kunnen worden uitgevoerd.

Het onderzoek laat nogmaals zien dat onze manier van leven en reizen een enorme stempel drukt op het klimaat. Andersom zal het klimaat daardoor ook onvermijdbaar een stempel drukken op onze manier van reizen en leven.

Reageer op artikel:
Hoe de klimaatverandering (bijzondere) invloed heeft op opstijgende vliegtuigen
Sluiten