Klimaatverandering volgens experts dreigender voor zeeniveau dan gedacht

Het is lang en breed bewezen dat klimaatverandering en de vergaande effecten hiervan worden veroorzaakt door de mens. Klimaatverandering zou geen onderwerp van discussie moeten zijn, aangezien het niet gaat over meningen maar over feiten.

Je kunt vinden wat je wilt, maar 1 plus 1 blijft 2. Ondanks het overweldigende bewijs zijn er nog steeds mensen die klimaatverandering, en de oorzaken ervan, ontkennen. Een recent onderzoek van de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) deed schijnt een licht, of beter gezegd een schijnwerper, op de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering.

Experts komen met belangrijk rapport over klimaatverandering

Afgelopen week bracht het IPCC een nieuw onderzoek uit dat waarschuwt over de toenemende effecten van global warming op zee, de toenemende temperaturen en de smeltende ijskappen. Het rapport, The special Report on the Ocean and Cryosphere in a Changing Climate, liegt er niet om. Voor het onderzoek werkten meer dan honderd wetenschappers uit 36 verschillende landen samen om uitkomsten van ongeveer 7000 andere onderzoeken samen te brengen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de onderzoekers niet voldoende bronnen hebben gebruikt om conclusies te trekken.

Een belangrijk onderwerp uit het onderzoek is de stijging van het zeeniveau. Dit is een verandering die voornamelijk merkbaar is voor wie direct aan de kust woont. Dat is meer dan een kwart van de populatie van de wereld. Het is niet onbekend dat ook Nederland kansloos is tegen het stijgende zeeniveau, aangezien wij zelfs onder zeeniveau leven.

klimaatverandering
(Bron: ANP. Foto door NASA)

Rapport zet effecten van onze vervuiling helder uiteen

Het rapport bevat veel belangrijke bevindingen. Een van de belangrijkste is dat het zeeniveau steeds sneller stijgt. Het niveau steeg maar liefst twee en een half keer zo snel tussen 2006 en 2015 dan tussen 1901 en 1990. Als we het klimaat blijven bevuilen dan zal deze curve zich de komende jaren doorzetten.

Een andere bevinding uit het rapport is dat zeldzame en extreme overstromingen waarschijnlijk jaarlijks zullen voorkomen. In sommige kustgebieden is het aantal overstromingen al toegenomen. De orkanen die deze overstromingen veroorzaken zullen ook vaker en heviger voorkomen.

klimaatverandering
(Bron: ANP. Foto door Attila Kisbendedek / AFP)

Het rapport is glashelder over de opwarming van het zeewater en het stijgen van het zeeniveau. Daarnaast benoemt het ook dat het stijgen van het zeeniveau gestabiliseerd kan worden. Al hangt daar een grote ”maar” aan. Dit kan namelijk alleen als drastische maatregelen worden genomen om de klimaatverandering tegen te gaan. Als we bijvoorbeeld emissies snel terugdringen, dan kan nog een substantieel deel van het ijs worden gered.

Het rapport gaat over het stijgende zeeniveau maar haalt nog veel meer zorgen rondom klimaatverandering aan. Benieuwd naar meer verhelderende informatie over het rapport? Check dan ook dit interview met een aantal professoren die de uitkomsten verder toelichten.

Reageer op artikel:
Klimaatverandering volgens experts dreigender voor zeeniveau dan gedacht
Sluiten