KLM-vliegtuigen krijgen 4K-schermen waar je (nog) niets aan hebt

Televisies Jeroen Kraak 15 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De technologie achter beeldschermen ontwikkelt zich razendsnel. Tegenwoordig worden bijna alle series en films in 4K gemaakt, en sommige zelfs in 8K. Waarom blijft het entertainmentsysteem in een vliegtuig dan hopeloos achter? KLM onderneemt actie, maar of je er echt wat aan hebt?

Tijdens een lange reis per vliegtuig is het entertainmentsysteem je beste vriend. Het is het ideale moment om een film die al lang op je watchlist stond te kijken. Toch is er een grote ergernis: de beeldkwaliteit. Die is vaak niet al te best, of het nu bij KLM is of British Airways: het is redelijk teleurstellend.

4K in je vliegtuig

Steeds meer vliegmaatschappijen zetten daarom vol in op vernieuwing. Recent heeft het Amerikaanse United Airlines aangekondigd om films en series in 4K aan te bieden tijdens een aantal vluchten. Het werkt hiervoor samen met Panasonic, dat de nieuwste Astrovia OLED-schermen levert. Daarnaast beschikken de entertainmentsystemen over Bluetooth en 3D Spatial Audio, zodat je jouw AirPods of JBL’s makkelijk kunt aansluiten.

De eerste maatschappij die overstapte naar 4K was het Japanse Nippon Airways. Die begon ermee in 2019, maar de techniek is nu dus al verder ontwikkeld door Panasonic. KLM heeft nog steeds de oudere schermen.

De nieuwe schermen hebben nog een ander voordeel ten opzichte van de huidige generatie. Zo zijn ze dertig procent lichter, wat ook weer helpt tegen de uitstoot van een vliegtuig.

Wat zijn de plannen van KLM?

Natuurlijk is het leuk dat die maatschappijen 4K hebben, maar waarschijnlijk vlieg je niet heel vaak met ze. De kans is veel groter dat je regelmatig in een vliegtuig van KLM zit. Maar wat zijn de plannen van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij? Gaan ze die oudere entertainmentsystemen die ze nu hebben veranderen naar 4K?

KLM 4K vliegtuig entertainmentsysteem
De 4K-schermen van Panasonic. (Afbeelding: Panasonic)

Wees gerust, de 4K-beeldschermen komen binnenkort ook naar de vliegtuigen van KLM. “De Inflight entertainmentsystemen die vanaf nu leverbaar zijn, bieden allemaal 4K-technologie”, zo laat KLM aan onze redactie weten. “Als KLM nieuwe vliegtuigen gaat aanschaffen, zal deze nieuwe(re) technologie dus automatisch aan boord komen.” Dat geldt voor alle klassen, zowel Business als Economy Class.

Toch betekent het niet dat je met de schermen meteen in 4K-resolutie kunt kijken. Hoewel het toekomstige entertainmentsysteem dit wel aankan, heeft KLM nog geen plannen om het aanbod daadwerkelijk aan te passen. “We zullen later bepalen of we dan ook daadwerkelijk 4K-content zullen aanbieden,” laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Het ligt niet aan jou: vliegtuigen krijgen meer te maken met turbulentie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen