Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 13 jun 2018

Even in een dipje? Deze robot wil altijd met je knuffelen

Onderzoek toont aan dat mensen niet echt gemaakt zijn om alleen te leven en dat een knuffel op zijn tijd toch best belangrijk is. Toch is dat lastig, aangezien veel mensen alleen wonen en eenzaamheid wordt een steeds groter probleem. Maar tegenwoordig lijken bijna alle problemen wel opgelost te kunnen worden met kunstmatige intelligentie en dus ook het knuffel probleem. Onderzoekers aan het Max Planck Institute for Intelligent Systems in Stuttgart zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen van een heuse knuffel robot.

Uitkomst voor eenzame mensen

De robot gaat onder de toepasselijke naam HuggieBot en zou volgens Alexis Block, één van de hoofdonderzoekers, een uitkomst zijn voor mensen zijn die door omstandigheden niet kunnen genieten van de voordelen van een knuffel. Door verschillende factoren, zoals afstand, timing en gezondheid zou het bijvoorbeeld voor sommige mensen lastig zijn om geregeld dit soort menselijk contact te krijgen.

HuggieBot knuffel robot

Verschillende knuffels uitproberen

Om de robot te testen werden 30 proefpersonen onderworpen aan de robotische knuffels. Deze ontvingen twaalf verschillende knuffels on mochten hier feedback op geven. Eén van de bevindingen was dat door de knuffels, de participanten  een positievere mening kregen met betrekking tot robots.

HuggieBot knuffel robot

Intelligente knuffel robot

De knuffels kunnen worden aangepast, zodat je bijvoorbeeld een warmere, zachtere of juist stevigere knuffel krijgt. Uiteraard is het minder speciaal als je de robot zelf de opdracht moet geven om je te knuffelen en de onderzoekers zijn dan ook hard aan het werk om de HuggieBot intelligent te maken, zodat hij zelf weet wanneer je een knuffel nodig hebt. Op het moment zijn ze bezig met een nieuw robotisch platform, welke beter geschikt zou zijn voor knuffels.

HuggieBot knuffel robot

Op afstand knuffelen

Als ze daarmee klaar zijn is het de bedoeling om de effecten van een robot knuffel te vergelijken met die van een mens. Ook zou de robot in de toekomst zelf moeten kunnen reageren op iemand de hem wil knuffelen en zijn armen zelf in de juiste positie voor de betreffende persoon moeten kunnen brengen. Daarnaast is het de bedoeling dat de robot doorheeft hoe je je voelt en je de passend emotionele ondersteuning kan geven. De onderzoekers kijken zelfs ook naar de mogelijkheid om mensen op afstand knuffels te kunnen sturen via de HuggieBot.

De HuggieBot zou zeker veel mensen kunnen helpen, maar ergens blijft het wel een beetje creepy als een robot opeens op je afkomt om je te knuffelen. Het ziet ernaar uit dat we binnenkort sneller dan verwacht omringd gaan worden door robotten. Ook Amazon zou bezig zijn met een eigen exemplaar voor in huis. Wie weet dat hij wat trucjes kan leren van de HuggieBot.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

Digital Trends

Reageer op artikel:
Even in een dipje? Deze robot wil altijd met je knuffelen
Sluiten