Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 14 apr 2019

Wij zitten er nog op te wachten, maar deze koeien hebben al 5G

De wereld lijkt op het moment behoorlijk in de ban te zijn van 5G-internet en vooral met de vraag wanneer we eindelijk kunnen gaan profiteren van die hogere snelheden. En terwijl we nog volop bezig zijn met de kwestie of we nu wel of geen gebruik zouden moeten maken van Huawei apparatuur, maken sommige aardbewoners al gewoon gebruik van 5G. Verrassend genoeg zijn dat geen mensen in één of andere high-tech stad, maar koeien op het platteland in Engeland.

5G op de boerderij

Het bedrijf Cisco is namelijk in Engeland de infrastructuur van zijn 5G netwerk aan het testen en bedacht dat een boerderij een mooie plek was om te beginnen. In eerste instantie klinkt dat misschien wat raar, maar als je er er wat langer over nadenkt is het zo gek nog niet. Op een boerderij heb je te maken met redelijk wat grondgebied en dus ook met behoorlijke afstanden. Draadloze communicatie is dan ook geen overbodige luxe en kan verschillende processen wat sneller laten verlopen.

5G koeien
Screenshot: Reuters

Connected halsbanden en oormerken

In dit geval hebben we het over het in de gaten houden van de koeien. Drie verschillende boerderijen in Engeland doen mee aan de 5G test, waaronder de Agriculture Engineering Precision Innovation Centre in een klein stadje in het zuidwesten van Engeland. Daar zijn 60 van de 180 koeien voorzien van 5G-connected halsbanden en oormerken, die biometrische data over de koeien via het 5G netwerk kunnen versturen. Hierdoor kan het welzijn van de beestjes op afstand in de gaten worden gehouden.

Screenshot: Reuters

Zelfstandig door het melkproces

Daarnaast worden de halsbanden en oormerken ook ingezet bij het melken. Dat betekent niet dat de halsbanden opeens robotische armen ergens vandaan toveren en aan het melken gaan, maar in plaats daarvan kunnen ze de koeien begeleiden door het melkproces. Zo zorgen de connected accessoires ervoor dat bij de poorten van het melkstation de koeien geïdentificeerd kunnen worden en dat de melkrobot weet wanneer er een koe staat om gemolken te worden. Met dit systeem zou er nauwelijks of zelfs geen menselijke interventie nodig zijn.

Ook in de smartphonewereld lijkt iedereen druk bezig te zijn met 5G en inmiddels zijn de eerste 5G toestellen al verschenen. Apple komt pas volgend jaar met een 5G iPhone, maar zou er nog wat problemen mee hebben. Verrassend genoeg heeft concurrent Huawei de iPhonemaker een helpende hand geboden in de vorm van hun Balon 5000-modem.

Reuters

Reageer op artikel:
Wij zitten er nog op te wachten, maar deze koeien hebben al 5G
Sluiten