Bizar: Koeien op Russische boerderij dragen VR-bril

De Russische RusMoloko melkveehouderij in de buurt van Moskou ziet meer uit als de filmset van een futuristische film, dan een melkveehouderij. Dat komt doordat de koeien er rondlopen met een VR-bril op.

Deze koeien dragen de VR-bril echter niet voor hun eigen vermaak. Ze dragen de headset zodat ze minder stress ervaren. En dat is gunstig voor de melkveehouder met Dollartekens, of Russische Roebels, in zijn ogen.

Koe met VR-bril: minder stress en meer melk

De VR-brillen die de koeien dragen zijn speciaal gemaakt voor deze melkkoeien. Ze moeten er voor zorgen dat de koeien minder stress hebben en als gevolg daarvan meer melk geven. Het Russische ministerie voor Agricultuur en Voedsel voerde een onderzoek uit dat een link vertoonde tussen de emotionele staat van een koe en zijn melkproductie. Zo werd het idee voor de VR-bril voor de koeien geboren. Het is onduidelijk of deze techniek in de toekomst op grote schaal wordt toegepast, of dat dit slechts een klein experiment bedraagt.

VR-bril
(Bron: Moscow Ministry of Agriculture and Food)

Wat de koeien te zien krijgen door hun VR-bril? Volgens de onderzoeken die zijn vrijgegeven door het Russische ministerie en werden opgepikt door The Moscow Times is dat een ”unique summer field simulation program”. Klinkt als: een virtuele weide met bloemetjes en bijtjes.

Hi-tech uitbuiting van de koe

Het dragen van de VR-bril moet helpen om de koe te kalmeren. Het melkproces kan namelijk aardig stressvol zijn voor de koe. De bril is dus een nobel idee om de koe te ontstressen. Tenminste, zo kun je het zien. Maar het daadwerkelijke doel is om de koe meer melk te laten produceren en dus verder uit te buiten. Want een koe met stress geeft minder melk, of melk van een mindere kwaliteit.

VR-bril koe
(Bron: Moscow Ministry of Agriculture and Food)

Of het dieronvriendelijk is om de koe een op maat gemaakte VR-bril te laten dragen, dat is aan jou om te bepalen. En of het dieronvriendelijk is om koeien te misleiden met beelden van een gezellige weide, terwijl hij in een grote melkstal staat, laten we ook aan jou. Maar we zijn het er vast over eens dat dit een bijzondere toepassing van VR is.

Reageer op artikel:
Bizar: Koeien op Russische boerderij dragen VR-bril
Sluiten