Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 4 september 2017

WANT Chat: Koen Brouwer die met Flowerplugs zowel gehoorbeschadiging als milieuvervuiling tegengaat

Koen Brouwer won met zijn Flowerplugs de allereerste Pitch and Ride. In een wilde rit over het circuit van Zandvoort pitchte hij zijn oordopjes, en met succes. Wij spraken Koen over de oordopjes waarmee hij niet alleen gehoorbeschadiging op festivals wil tegengaan, maar ook wat terug wil doen voor de natuur.

Hi, stel jezelf even voor.

Ik ben Koen en heb samen met mijn compagnon Quinten Huigen de Flowerplugs bedacht.

Wat heb je met oordopjes en hoe ben je in deze business terechtgekomen?

Quinten en ik zijn muzikanten en hebben beide aan het conservatorium gestudeerd. We merkten dat alle muzikanten tijdens optredens wel oordoppen droegen om hun gehoor te beschermen, maar de bezoekers niet. Dat is raar omdat zij vaak nog meer decibellen over zich heen krijgen door de speakers dan de muziekanten.

Zo is het idee ontstaan om goede oordoppen op de markt brengen voor de prijs van een biertje; dat is Thunderplugs geworden. We merkten later dat er ook veel mensen meer op zoek waren naar premium producten. Toen zijn we met het idee voor Knops gekomen.

Flowerplugs
Hoe is het idee voor Flowerplugs ontstaan?

Toen ik met Quinten aan het brainstormen was kwam het idee eigenlijk ineens in ons op. Het idee ligt wel in de lijn van een aantal andere bedrijven die we hebben opgezet. Naast het maken van de Thunderplugs bieden we met die bedrijven onder andere oordoppen aan in clubs of op festivals.

Je kent ze misschien wel, de blauwe kauwgomballenautomaten met oordopppen erin. Daar zijn wij dus van. Flowerplugs sluit natuurlijk goed aan bij de andere bedrijven, aangezien die ook te maken hebben met gehoorbescherming en muziek.

Flowerplugs
Kun je wat meer vertellen over de Flowerplugs?

Flowerplugs zijn biologisch afbreekbare oordopjes voor op festivals. In de oordopjes zit een bloemzaadje, waardoor je na het feesten je oordopjes in de grond kunt stoppen. Op die manier doe je dus iets terug voor de aarde én voor je oren.

De eerste samples van de Flowerplugs zijn al gemaakt. We hopen het deze winter af te krijgen zodat ze volgend festivaleseizoen overal liggen. Er zijn al ongeveer dertig festivals die hebben aangegeven dat ze het een topidee vinden. Wellicht kunnen we ook met hen samenwerken om tegen die tijd het product te promoten.

”Gehoorbeschadiging is gevaarlijk voor iedereen, dus gehoorbescherming moet ook beschikbaar zijn voor iedereen.”

Voor het maken van goede oordopjes die gehoorbeschadiging tegengaan nemen we aan dat je specifieke kennis nodig hebt van hoe dit werkt. Hoe kom je aan die kennis?

Inmiddels hebben we heel veel kennis zelf opgedaan. Daarnaast doen we veel kennis op door samen te werken met mensen uit bepaalde vakken en kennisgroepen (KNO-artsen, De Nationale Hoorstichting, testlaboratoria, etc). Veel mensen staan open om hun kennis met je te delen, alleen kost dit wel wat werk qua onderzoek en afspraken.

Waar moet een goed oordopje volgens jou aan voldoen?

Een goed oordopje moet lekker in het oor zitten, voldoende dempen en je nog steeds laten genieten van muziek door een goede filter. Ik vind persoonlijk betaalbaarheid van de oordopjes ook een belangrijke. Gehoorbeschadiging is gevaarlijk voor iedereen, dus gehoorbescherming moet ook beschikbaar zijn voor iedereen.

Veel mensen maken nog geen gebruik van oordopjes tijdens festivals of tijdens het uitgaan. Daar is nog veel winst te behalen. Hoe denk je dat je het gebruik van oordopjes beter op de kaart kunt zetten?

We merken dat de bewustwording steeds meer groeit. Tegenwoordig draagt al bijna de helft van de festivalbezoekers oordoppen dus dat gaat de goede kant op! 5 jaar geleden wilde niemand eraan, dus als we zo doorzetten komt het wel goed.

”Ik hoop dat we met Flowerplugs een zaadje planten bij mensen en zo dit bewustzijn vergroten!”

Je hebt Pitch and Ride gewonnen, gefeliciteerd! Hoe heb je de hele ride ervaren?

Het was heel vet! Vooral om in de finale in zo’n auto over het circuit van Zandvoort te knallen was echt top. En dat we hebben gewonnen maakt het natuurlijk alleen nog maar mooier.

Ik heb me eigenlijk niet heel veel voorbereid op de 1 kilometer durende Pitch and Ride en op de finale. Ik wilde gewoon mijn idee vertellen en probeerde het maar een beetje over me heen te laten komen.

Flowerplugs
Jouw pitch over Flowerplugs was erg duidelijk en overtuigend. Waar moet de perfecte pitch volgens jou aan voldoen?

Nou, de perfecte pitch moet in 1 of 2 zinnen uitgelegd kunnen worden, en iedereen moet het begrijpen.

De meeste oordopjes worden nu nog gemaakt van milieu-onvriendelijk plastic. Hoe denk je dat dit er over tien jaar uit ziet?

Ik denk dat iedereen steeds bewuster wordt en ook wel moet worden van de natuur en onze wereld. Als we zo doorgaan is er straks geen leven meer mogelijk en zijn alle dingen die we nu belangrijk vinden verdwenen. Ik hoop dat we met Flowerplugs een zaadje planten bij mensen en zo dit bewustzijn vergroten!

 

De Flowerplugs zijn op dit moment dus nog niet te koop, maar hopelijk kunnen we ze volgend jaar gebruiken op de festivals! Gebruik je op dit moment nog geen oordopjes tijdens festivals? Ga je schamen! En ga daarna naar de website van Thunderplugs om ze snel te bestellen.

In samenwerking met SEAT

Reageer op artikel:
WANT Chat: Koen Brouwer die met Flowerplugs zowel gehoorbeschadiging als milieuvervuiling tegengaat
Sluiten