Robert Kroes
Robert Kroes Tech 2 apr 2019

Veroorzaken deze factoren de recordwaarde van de Bitcoin?

We zien dat de Bitcoin vannacht een recordwaarde haalde. Uiteraard is iedereen benieuwd naar de oorzaken van deze plotselinge stijging. Wij gingen voor WANT op zoek naar de oorzaken van de recordwaarde van de Bitcoin. Een combinatie van factoren lijkt op dit moment de meest logische verklaring. Wij zetten deze factoren op een rij.

Wat is er aan de hand met Bitcoin?

Zoals we je vanmorgen al in de crypto-analyse en ons achtergrondartikel lieten weten steeg de koers vannacht in recordtijd naar recordwaarde. Dit was verrassend, aangezien er vooraf geen duidelijke indicatoren waren dat er zo’n plotselinge koersstijging zou volgen. Toch moet er een oorzaak zijn waarom de koersstijging plaatsvond. Wij gingen op zoek en zagen het volgende:

Koersstijging Bitcoin in recordtijd

Zoals we in onze eerdere bijdrage zagen is de koersstijging van de Bitcoin in recordtijd verlopen. Op dat soort momenten is het goed om De overige marktfactoren te analyseren. Als we naar de marktkapitalisatie kijken zien we een opvallend patroon. Het kapitaal nam namelijk binnen korte tijd met 16 miljard toe. In onderstaande grafiek zien we het verloop van het kapitaal ofwel de marktkapitalisatie van de Bitcoin in de afgelopen 24 uur.

Marktkapitalisatie Bitcoin in recordtijd
Marktkapitalisatie Bitcoin in recordtijd Tradeview.com

Martkapitalisatie Bitcoin verklaard

Als we naar de statistiek kijken valt op dat de marktkapitalisatie van de Bitcoin de hele dag op hetzelfde niveau bleef hangen, namelijk rond 140 miljard. Plotseling zien we rond 4 uur in de nacht (Nederlandse tijd) de eerste kapitaalinjectie. Deze injectie van 8 miljard is haast ineens uitgevoerd. Vervolgens vormen nog twee redelijk rechte stappen de opmaat naar de top, net boven 160 miljard. Hierna neemt het volume snel af naar 154 miljard, waar de markt op continueert.

Waar komt dat kapitaal vandaan?

Inmiddels is het zo’n 7,5 uur geleden dat deze plotselinge kapitaalsinjecties plaats vonden. Volgens gespecialiseerde spotters waren er op dat moment een ongewoon aantal grote transacties (zogenoemde whale-transacties) gedaan.

Spelen whale-transacties een rol bij de recordwaarde van de Bitcoin?
Spelen whale-transacties een rol bij de recordwaarde van de Bitcoin? Whale Alert

Zoals je ziet verdwijnen al deze Bitcoins naar een of meer onbekende wallets. Er is dus één of meer grote partijen bezig om Bitcoins op te kopen. Tegelijk is niet bekend dat grote spelers Bitcoins aan het inkopen zijn. Gezien het tijdsverschil is het logisch te verwachten dat de katalysator van de toename van kapitaal uit Azië komt. Daar lijkt inderdaad een verklaring.

Startte de recordstijging van de Bitcoin in Azië?

Om 10 uur Japanse tijd startte Coincheck. Dit is een grote marktplaats voor online over-the-counter trading. De beurs heeft vorig jaar te kampen gehad met een grote hack, maar is nu dus terug. Op beursdagen handelt deze beurs van 10 uur ‘s ochtends tot 15 uur ‘s middags (Japanse tijd).  Uiteraard moet zo’n beurs op de eerste dag haar voorraad inkopen. Ook willen de eerste klanten handelen. Zoals we weten is de crypto-handel anoniem, maar in dit scenario zitten wel erg veel toevalligheden die op elkaar aansluiten.

Versterkende effecten

Doordat een deel van de handel tegenwoordig via autobots geautomatiseerd is hebben de plotselinge koersstijgingen zonder twijfel een aantal triggers van de bots geraakt. Hierdoor raakte de koers in een verdere stroomversnelling. Vervolgens trad het aloude principe FOMO (de angst om ‘de boot’ te missen) op en werd de groei gematigder versterkt.

Wat gebeurt er verder met de Bitcoin?

Uiteraard zijn we benieuwd of dit scenario klopt en wat de markt verder gaat doen. Daar houden we je van op de hoogte. uiteraard kun je ook zelf het laatste nieuws volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Veroorzaken deze factoren de recordwaarde van de Bitcoin?
Sluiten