Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 8 okt 2022
Leestijd: 8 minuten

Zo zie je of de koers van jouw favoriete crypto gemanipuleerd wordt

Als je in crypto belegt wil je natuurlijk rendement maken. Daarbij is het belangrijk dat je de prijzen van crypto kent. Ook is het belangrijk dat jouw data een eerlijk beeld geeft van de ontwikkelingen in de markt en de interesse in jouw favoriete crypto. Helaas weten cryptocriminelen dat ook. Zij passen bepaalde technieken toe om de koers van crypto te manipuleren om zo investeerders te lokken. Wij zetten 5 manieren van cryptomanipulatie op een rij en leggen uit hoe jij ze kunt herkennen.

Dit moet je weten over cryptomanipulatie

Voordat we in de manieren van cryptomanipulatie duiken zetten we eerst 3 zaken op een rij de belangrijk zijn om te weten.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat cryptomanipulatie is. Kort gezegd komt het erop neer dat crypto-investeerders door fictieve acties proberen te laten zien dat er veel meer of veel minder interesse in een cryptomunt is dan er daadwerkelijk bestaat. Doordat zij het initiatief nemen tot die transacties weten zij of de koers voor een bepaalde munt zal stijgen of dalen. Door hierop in te spelen (bijvoorbeeld door crypto goedkoop te kopen of door met short-opties te speculeren op een koersdaling) kunnen zij enorm veel winst halen. De eerlijke belegger stapt in of uit op basis van een valse voorstelling van zaken en betaalt daarmee vaak letterlijk de rekening.

Om de koers te manipuleren heb je redelijk veel kracht nodig. Daarmee is de marktkapitalisatie (hoeveel kapitaal er van een munt in omloop is) en het handelsvolume (hoeveel er per dag, week of maand verhandeld wordt) belangrijk. Voor beide triggers geldt: hoe lager hoe makkelijker de manipulatie.

Tot slot is het zo dat veel manipulatietechnieken voor crypto bij andere beleggingen verboden zijn. Omdat de regelgeving voor crypto nog in de kinderschoenen staat zijn deze technieken vaak niet verboden bij de handel in crypto. De verwachting is dat dit verandert als Europa en Amerika met cryptoregelgeving komen, maar tot die tijd is de gemanipuleerde handel in crypto een groot probleem. Sterker nog, eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Forbes dat meer dan 50% van de transacties in Bitcoin nep is. Gelukkig kun je zelf ontdekken of koersen gemanipuleerd worden. Wij zetten de 5 meest gebruikte methodes op een rij.

Zoals we zullen zien zijn de live koersen van Bitcoin en cryptomunten belangrijk om manipulatie te ontdekken. De live Bitcoin- en cryptokoersen vind je natuurlijk 24 uur per dag op Tradeincrypto.com.

Crypto pump and dump: zo werkt het en zo herken je het

Een van de meest voorkomende manieren van cryptomanipulatie is de pump and dump. De partij die zo’n programma opzet koopt goedkoop een flink aantal munten van één crypto. Vervolgens zorgt hij ervoor dat er veel aandacht voor de munt komt, bijvoorbeeld via influencers en/of social media.

Hierdoor denken veel investeerders dat de munt populair wordt, dus zij kopen ook in waardoor de koers stijgt (pump). Terwijl de laatste beleggers nog kopen is de initiatiefnemer al begonnen met verkopen (dump). Zodra de winst binnen is stopt hij de marketingcampagne en daalt de koers weer.

Hoe herken je een crypto pump and dump?

Allereerst doet men niet bepaald geheimzinnig. Er zijn op social media veel speciale groepen voor pump and dump te vinden. Daarnaast is het belangrijk om naar de geschiedenis van de munt te kijken. Is er altijd al aandacht geweest, zien we een natuurlijk patroon in aandacht of komt er ineens een hype? Ook kun je met on-chain metrics zien of er veel munten van één crypto in een klein aantal wallets geconcentreerd is en of er vanuit die wallets grote verkooporders geplaatst worden.

FUD: vaak in combinatie met pump and dump

Waar men bij een pump and dump probeert om de cryptokoers omhoog te krijgen kan het voor traders ook interessant zijn om de koers eerst te laten dalen. Als men de cryptomarkt daarvoor niet mee heeft is het een bekende manipulatietruc om een negatieve geruchtenstroom op gang te brengen. De verwachting van de manipulatoren is dan dat de investeerders schrikken van slecht nieuws en verkopen. Ze creëren dus bewust angstgevoelens (in het Engels Fear, Uncertainty and Doubt) om de prijs te drukken. Zij kopen vervolgens de paniekverkopen op, waarna de koers herstelt of waarna men een pump and dump opzet om de winst nog groter te maken.

Ook hier kun je manipulatie ontdekken. Zo kun je checken of gerenommeerde nieuwskanalen ook rapporteren over de negatieve ontwikkelingen die je leest. Ook helpt het om de officiële communicatiekanalen van de munt te checken. Daarnaast kun je steeds meer claims (grote verkopen etc.) checken via on-chain metrics.

Wash Trading: handel in crypto zonder handel

Een andere techniek om de koers te manipuleren is het faken van interesse in de munt. Hier gaan het de crypto-boeven niet om de koers te manipuleren maar om het handelsvolume. Immers, een veel verhandelde munt is meer liquide en daarmee interessanter om te kopen. Wash Trading is dan een uitgesproken mogelijkheid om het volume van de handel in ‘jouw’ crypto flink op te drijven door veel transacties met jezelf te doen.

Deze techniek is wat lastiger uit te voeren op de grotere cryptobeurzen, maar wordt toch nog veel toegepast. De uitvoering is eenvoudig. Door het plaatsen van koop- en verkooptransacties handel je in principe met jezelf. Voor de buitenwereld lijkt het echter op het eerste gezicht of er flink veel interesse is. Interesse leidt tot interesse (en dus een stijgende koers) en ook volatiliteit (of de illusie daarvan) trekt handelaren. Op het moment dat de initiator ziet dat de interesse toeneemt is hij al met zijn exit-strategie bezig. Wederom zijn de argeloze investeerders de dupe. De initiatiefnemers stoppen met het opvoeren van de transacties en plaatsen short orders waardoor ze maximaal profiteren van de stilvallende handel.

Ook deze vorm van manipulatie is te herkennen. Hier spelen vooral de orderboeken en on-chain metrics een rol. Zien we dat verkooporders ‘gespiegeld’ worden in het inkooporderboek? Staat het orderboek vol met handel van en naar dezelfde wallets? Zien we andere patronen waarbij koop en verkoop op elkaar afgestemd worden? Dan is er iemand aan het Wash Traden en is voorzichtigheid geboden.

Whale walls bieden een Bitcoin-illusie

Sommige crypto zoals de Bitcoin zijn te groot om de koers direct te manipuleren. Toch zijn er ook hier kapers op de kust die de markt manipuleren. Een bekende strategie is het leggen van een zogenoemde whale wall.  Dit spel wordt vooral gespeeld door grote investeerders. Deze manipulatoren leggen in de vorm van opties een groot aantal (ver)kooporders in bij een bepaalde koers, die (afhankelijk van de plannen van de manipulator), boven of onder de huidige koers ligt. Hierdoor ontstaat op dit koersniveau een zogenoemde muur van orders, oftewel een whale wall.

Doordat de kleinere investeerders de markt analyseren zien zij dus bijzonder veel (ver)koop interesse op een bepaald niveau. De markt heeft dan ook de neiging om de koers naar dat niveau te sturen. De manipulator weet dat uiteraard en zorgt dat hij profiteert van die koersbeweging richting het doel dat hij zelf gekopieerd heeft. Op het moment dat de koers vlakbij het niveau van de whale wall is laat hij zijn opties vervallen. De markt noteert een fake out en de manipulator spekt zijn bankrekening. Overigens zijn er ook manieren om te profiteren van de manipulaties van whales. Een van de crypto beleggingstrends die nu een hype is, whale spotting, richt zich onder meer hierop.

Ook hier kun je checken of er sprake is voor zo’n whale wall. Zo kun je de walls analyseren. Hoeveel verschillende wallets plaatsen orders op dat niveau? Zijn die wallets vaker betrokken bij een whale wall? Zijn er logische argumenten waarom men juist op dat koersniveau massaal zou willen in- of uitstappen?

Tot slot: jagen op de stop loss

Ook hier moet je als manipulator wel enigszins diepe zakken hebben om het valletje te laten slagen, maar de rendementen kunnen groot zijn. Deze wijze van cryptomanipulatie is gericht op de voorzichtige handelaars die werken met een stop loss. Een stop loss is een automatische verkooporder bij een bepaald koersniveau. Met deze order kun je met gebruik van een crypto-trading bot (een groot deel van) jouw crypto verkopen om ervoor te zorgen dat jouw verlies niet te groot wordt.

Veel kleinere investeerders kiezen voor hun stop loss vaak een psychologische of technisch relevante koers (bijvoorbeeld een rond getal, een Fibonacci-retracement of een 5% daling binnen 24 uur). Bij deze manipulatie gaat de manipulator aan de slag om de koers door middel van FUD of een fikse verkooporder onder de stop loss-niveaus van veel kleinere investeerders te drukken.

Als dit lukt komt er een verkoopgolf op gang, waardoor de koers vaak nog iets verder daalt. De manipulator heeft hier met short-opties en een kooporder voor de bodemprijs al op ingespeeld. Hij verdient dus zowel aan jouw paniekverkoop als aan het koersherstel dat optreedt als de kunstmatige verkoopgolf is afgelopen.

Jouw stop loss beschermen tegen stop loss hunting

Deze vorm van manipulatie is niet te spotten, vooral ook omdat de koersen 24 uur per dag blijven veranderen. Er zijn wel mogelijkheden om je tegen de gevolgen van zo’n stop loss hunt te wapenen. Zo kun je in plaats van de statische stop loss een dynamische trail stop of een stop-limit order plaatsen. Ook kun je met een trading bot automatische aankooporders instellen waardoor je direct profiteert van koersherstel.

Wil je de cryptomarkt leren kennen?

Ondanks deze verhalen over cryptomanipulatie zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om rendabel te beleggen in crypto. Als je zonder financiële risico’s wilt testen of het beleggen in crypto iets voor jou is kun je paper traden in crypto om ervaring op te doen. Hiervoor maak je simpel een gratis account op virtueelbeleggen.com.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo zie je of de koers van jouw favoriete crypto gemanipuleerd wordt
Sluiten