Wel of geen koffie persoon? Je genen bepalen het

Waar sommige mensen de dag niet kunnen beginnen zonder een kopje koffie, vinden anderen de smaak van het drankje juist weer het smerigste dat ze ooit hebben geproefd. Vaak lijkt het redelijk willekeurig of je nou wel of niet van koffie houdt, maar volgens een nieuw onderzoek uit Scientific Reports zou het feit dat je wel of niet van koffie houdt gelinkt zijn aan je genen.

Genen en bittere smaak cafeïne

In het onderzoek wordt uitgelegd dat sommige mensen genetisch gezien gevoeliger zijn voor de bittere smaak van cafeïne. Zij ervaren deze smaak als het ware heftiger dan mensen die er minder gevoelig voor zijn. Logischerwijs zou je denken dat de mensen die gevoeliger zijn voor bitterheid, koffie extra bitter vinden en dus als niet lekker ervaren. Uit het onderzoek blijkt frappant genoeg het tegenovergestelde waar te zijn.

koffie

Koffie lekker door associatie met boost

Het is namelijk zo dat de mensen met een hogere gevoeligheid voor de bitterheid, de bittere smaak van cafeïne juist snel leren associëren met en boost die het je lichaam geeft. Normaal gesproken neigen de meeste mensen naar het vermijden van erg bittere smaken, omdat we instinctief weten dat als we iets bitters eten de kans groot is dat het giftig of niet al te best voor ons lichaam is. In het geval van koffie gaat dat echter niet op, aangezien het lichaam al snel leert dat de versnapering juist een positief effect met zich meebrengt.

Dus als iemand je weer eens irriteert omdat je geen zin hebt in het bekende ochtendritueel, weet je nu precies uit te leggen waar het door komt. Voor degenen die wel van een bakkie houden, is de robot Drip een onmisbare vriend. Deze robot zet namelijk elke keer weer het perfecte kopje koffie voor je.

BGR

Reageer op artikel:
Wel of geen koffie persoon? Je genen bepalen het
Sluiten