Koffie met latte art is beter! Graphics zijn van invloed op je smaakbeleving

Sommige mensen vinden het prachtig, anderen lachen er om: latte art. Iedereen is het er wel over eens dat het razendknap is, zo’n tekening op je cappuccino of café latte! Britse en Australische wetenschappers waren nieuwsgierig naar het effect van deze kunstwerkjes. Volgens hen hebben de versieringen zelfs invloed op de smaakbeleving.

Maakt latte art koffie lekkerder?

Als eerste toonden de onderzoekers verschillende foto’s aan proefpersonen. Zoals je ziet waren het twee koppen koffie: eentje mét en eentje zonder versiering.

De proefpersonen schatten het kopje met latte art duurder in dan het kopje zonder. Opvallend was ook dat het rechterkopje gezien werd als sterker en bitterder. De proefpersonen gaven ook aan meer voor de koffie mét versiering te willen betalen. Volgens de onderzoekers dachten zij dat de tekening betekende dat de koffie óók van hogere kwaliteit was.

Vervolgens werden er weer foto’s van koppen koffie gebracht. Sommigen met een ‘scherp’ design; een ster, en andere met een rond amorf ontwerp. De twee koffies werden ongeveer even duur ingeschat, maar er waren wel andere verschillen.

Het ontwerp met de ster overtuigde proefpersonen er van dat de koffie bitterder én zoeter was: twee ‘harde’ smaken. De blob werd als zachter ervaren, en ronder. Grappig was dat de testpersonen dachten dat ze de blob-koffie lekkerder zouden vinden, maar de ster tóch inschatten als van betere kwaliteit.

De researchers raden eigenaren van (eet)café’s aan om te kijken naar de mogelijkheden van latte art. Het kost wat meer moeite, maar de consument zou er best een dubbeltje extra voor over hebben! Afhankelijk van wat je uit wilt stralen, kwaliteit of een lekkere smaak, kun je kiezen voor een puntig of rond design.

De resultaten zijn overigens gebaseerd op onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk en Australië. Misschien denken Europeanen er heel anders over, maar de resultaten zijn sowieso interessant.

Check ook:

Reageer op artikel:
Koffie met latte art is beter! Graphics zijn van invloed op je smaakbeleving
Sluiten