MINI Adventure: hoe je zelf een buitenkeuken in de natuur maakt

Tijdens een kampeeravontuur moet je gebruikmaken van de gemakken die de ongerepte natuur ons brengt. Ook tijdens de bereiding van je eten. Samen met voormalig wereldkampioen BBQ Jord Althuizen leggen wij je uit hoe je in de buitenlucht heerlijke gerechten kookt. En yes, de traditionele barbecue laat je thuis.

Ga mee op culinair avontuur met Jord Althuizen

De woorden van BBQ-koning Jord Althuizen zijn duidelijk: “Als je voedsel bereidt op vuur, krijgt het door de rook en hitte een unieke smaak. In zo’n outdoor setting is dat gewoon heel bijzonder.” Dat geldt voor koken op open vuur, maar ook voor koken onder de grond.

Underground cooking is één van de oudste en lekkerste manieren om eten te bereiden. In een ondergrondse oven worden de natuurlijke sappen van het eten bewaard. Je laat de vis, vlees, groenten en kruiden namelijk langzaam stoven en zo gaat er nauwelijks smaak verloren.

In onderstaande video gaan de mannen van Outdoor Manners met de MINI Countryman op culinaire roadtrip. Niet om hun eigen eten te vangen, maar om in de natuur een ‘sterrenmaaltijd’ te maken. Je ontdekt welke ingrediënten er nodig zijn voor een onvergetelijke trip en hoe je zelf een buitenkeuken maakt. Enjoy outdoor cooking:

Hoe maak je een ondergrondse oven?

Een belangrijk ingrediënt van Jord Althuizen is dus een zogenoemde underground cooking pit. Voor het maken van een ondergrondse oven moet je echter wel de tijd nemen. Start hier dan ook mee als je het ontbijt achter de kiezen hebt. Een gebakken eitje en verse koffie geven je weer nieuwe energie. Energie die je nodig hebt om allereerst een gat van ongeveer een halve meter diep te graven. Daarna sprokkel je (droog) hout om dit vervolgens te verbranden tot houtskool.

Probeer het hout zo klein mogelijk te maken. Dit brandt namelijk beter. Een bijl is dan ook een musthave essential tijdens je culinaire avontuur. Hiermee kun je het hout in kleine stukken slaan.

Stenen zijn essentieel

Ga tijdens het sprokkelen van hout ook op zoek naar een aantal grote stenen. Deze stenen leg je onderin het gat waarop je vervolgens het vuur maakt. En om de hitte centraal te houden leg je ook rondom de cooking pit stenen neer.

Als het hout eenmaal tot houtskool is verbrand, verspreid je de houtskool over het gat. Vervolgens gooi je er een laagje aarde overheen en kan het garen van je eten beginnen. Wikkel je vlees in aluminiumfolie en leg dit pakket op de aarde. Sluit de oven vervolgens af met aarde en wacht ongeveer vijf uur totdat je het gerecht kunt serveren.

Je kunt uiteraard oneindig variëren met soorten vlees, vis, groenten en kruiden. Zorg er als chef dan ook voor dat je met goede recepten de outdoor ‘keuken’ in stapt. Ter verduidelijking wordt de creatie van een underground cooking pit in onderstaande video nog even stap voor stap gedemonstreerd.

Wil je nog veel meer leren over koken in de natuur? Dit zijn onze vijf beste gadgets die je tijdens het outdoor koken nodig hebt. En check onze avonturiers van Outdoor Manners. Zij inspireren en informeren je dagelijks met de juiste voorbereiding voor een perfect outdoor leven.

In samenwerking met MINI

Reageer op artikel:
MINI Adventure: hoe je zelf een buitenkeuken in de natuur maakt
Sluiten