Ilona Braam
Ilona Braam Wetenschap 22 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Wat er gebeurt wanneer een komeet iets te dicht bij de zon komt

Na de hittegolf van een paar weken geleden weten we als geen ander dat de zon behoorlijk heet is. Dat terwijl we op aarde toch wel zo’n 149,6 miljoen kilometer van de zon zitten. Bedenk je eens dat je een stuk dichter bij die immense bol van gas (of zoals Elon Musk het zegt:  de immense thermonucleaire explosie) zou komen. Onderstaande beelden laten zien wat er kan gebeuren.

Zon maakt van komeet een hoopje stof

Computerwetenschapper Karl Battams houdt zich onder andere bezig met kometen, asteroïden en de zon. Hierdoor komt de wetenschapper geregeld bijzondere dingen tegen. Onlangs plaatste hij op  Twitter de beelden van de noodlottige ontmoeting van een, inmiddels overleden, komeet. De beelden werden gespot door de LASCO ( Large Angle and Spectrometric COronagraph) camera’s en zien er redelijk indrukwekkend uit. Het ziet er zelfs zo tof uit, dat dit ook zomaar in je favoriete science-fiction film voorbij zou kunnen komen.

Geen kans op botsing

Battams geeft aan dat mensen hem vaak vragen of dit soort kometen de zon ook daadwerkelijk raken. Dat zou om twee redenen niet zo zijn. Ten eerste zou hun baan helemaal niet kruisen met de zon, wat een botsing onmogelijk maakt. Maar ook al zou de baan van een komeet wel kruisen met de zon, zou het toch niet tot een aanraking komen. Tegen de tijd dat een komeet zelfs al in de buurt van het hemellichaam komt, zou hij al zijn omgetoverd tot een hoopje stof.

Op aarde zitten we overigens hartstikke veilig, maar voelen we komend weekend wel weer voldoende van de kracht van de zon. Het wordt prachtig weer en de zon schijnt volle bak in ons land. Mocht je nog op zoek zijn naar een nieuwe zonnebril, heeft AliExpress verschillende slimme modellen voor je die meteen ook je favoriete muziek voor je afspelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cnet

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wat er gebeurt wanneer een komeet iets te dicht bij de zon komt
Sluiten